doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2016 11:55:44

Mohou poslanci diskutovat o České televizi?

Mohou poslanci diskutovat o České televizi?

Nárůst nedůvěry k ČT a nespokojenosti diváků zejména s kvalitou zpravodajství i publicistických pořadů zaznamenává i vedení a Rada ČT

V  posledních letech významně stoupá kritičnost veřejnosti k práci České televize (ČT). Ta od občanů a firem vybírá povinné koncesionářské poplatky, za které jim má podle zákona o ČT poskytovat svým vysíláním takzvanou veřejnou službu. Názory na kvalitu a cenu té služby jsou už z povahy věci dlouhodobě velmi diferencované. Nárůst nedůvěry k ČT a nespokojenosti diváků zejména s kvalitou zpravodajství i publicistických pořadů nebo s vtíravou reklamou však zaznamenává ve Výroční zprávě o činnosti České televize za rok 2015 i samotné vedení a Rada České televize.
Diskuse na téma kvality či nekvality činnosti a hospodaření ČT se v té souvislosti dostává i na jednání Poslanecké sněmovny. A právě zde se rozhořel poněkud bizarní spor. Spor o to, zda si sněmovna, její výbory nebo jednotliví poslanci vůbec mohou dovolit diskutovat o činnosti ČT a vyslovit kritický názor na nedostatky v její práci a hospodaření.
Pro pořádek předesílám, že sněmovna je přímo zákonem zmocněna k projednání a schvalování Výročních zpráv o činnosti České televize. Ty zprávy jí předkládá kontrolní Rada ČT, jejíž členy sice volí Poslanecká sněmovna, ale materiálně a pomocným personálem zabezpečuje sama ČT.
V konci roku 2015 (17. 12.) došlo k velmi zvláštní situaci. Předseda garančního volebního výboru Poslanecké sněmovny Martin Komárek (ANO), který dosud veřejně ČT, především neprůhlednost jejího hospodaření, tvrdě kritizoval, učinil na plénu sněmovny prudký obrat. Doslova prohlásil: »…protože by mohl vzniknout dojem, že i já a volební výbor jako takový kritizuje činnost a hospodaření České televize… Prosím vás, to my neděláme, my to nemůžeme dělat, my to nechceme dělat«. Jeho vyjádření, troufám si tvrdit, mělo oslabit účinek zprávy o obsahu kritické diskuse k Výroční zprávě ČT ve výboru, kterou jsem přednesl jako zpravodaj z pověření výboru již dříve.
Když pak v pokračující sněmovní diskusi s věcnou kritikou kvality služeb poskytovaných veřejnosti Českou televizí opakovaně v dubnu letošního roku (14. 4.) vystoupil s odkazem na fakta i na názory veřejnosti poslanec Jiří Valenta (KSČM), reagoval M. Komárek znovu velmi nedůtklivě. Poslanci Valentovi nejprve zmateně a s výčitkami naznačoval, aby se k činnosti ČT nevyjadřoval. Své poměrně vzrušené vystoupení pak uzavřel oznámením svého názoru, že »jediným orgánem, který má právo a povinnost hodnotit, zda je (ČT) objektivní, nebo není objektivní, je Rada České televize«. Tímto ohlášením »jediné pravdy zjevené« ale »představení« ještě neskončilo.
Poslanec J. Valenta se ohradil proti výpadu M. Komárka s upozorněním: »Já jsem pouze citoval fakta z Výroční zprávy České televize. Na to snad jako poslanec mám právo. I tohleto byste mi chtěl zakazovat?« J. Valentu v právu na diskusi a názor podpořil následně poslanec Michal Kučera (TOP 09). M. Komárek sebevědomě kontroval pozoruhodnou replikou: »Máme tu takovou přestřelku jednoho rozumného člověka, co jsem já, a dvou popletů.«
Po výbuchu smíchu z pléna pak dostala celá slovní přestřelka pěknou tečku. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, který se přihlásil ke slovu, konstatoval: »Považuji za nutné, abych zareagoval na své předřečníky a zastal se jak kolegy Valenty, tak pana poslance Kučery. Protože skutečně, pane poslanče Komárku, myslím si, že jestli je tady někdo popleta, tak většina sněmovny si myslí, že jsou to úplně jiní lidé, než které jste označil vy«.
Zatím tedy sněmovně právo diskutovat o obsahu výročních zpráv o činnosti ČT, o kvalitě vysílání a efektivitě hospodaření naší drahé veřejnoprávní televize přeci jen zůstalo. A to je dobře.
Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)publikováno 7. května v deníku Haló noviny

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama