doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2011 19:30:31

Studenti parazitují?

Studenti parazitují?

Veřejné prohlášení prezidenta Klause, že bezplatné studium na vysokých školách považuje za "parazitování studentů na zbytku naší společnosti", beru jako neetický a zcela nepřijatelný útok hlavy státu na studenty a na ústavní pořádek ČR.

Hanlivý výrok V. Klause na adresu studentů, kteří studují v bezplatných akreditovaných studijních programech, směřuje proti článku 33 Listiny základních práv a svobod, který zaručuje občanům za konkrétních podmínek právo na bezplatné vzdělání na vysokých školách.

 "LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD

 Článek 33

 (1) Každý má právo na vzdělání. Školní docházka je povinná po dobu, kterou stanoví zákon.

 (2) Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách."

 Toto právo limituje Listina základních práv a svobod jen schopnostmi občana a možnostmi společnosti. Václav Klaus, kterému svého času společnost i při skromnějších možnostech ekonomiky umožnila získat kvalitní vysokoškolské vzdělání bezplatným studiem, se skandálním výrokem o "parazitování studentů na zbytku naší společnosti" nepřípustně dotýká cti vysokoškolských studentů.

 Namísto nesnášenlivých nálepek, které hlava státu dává vysokoškolským studentům, kteří užívají ústavního práva na bezplatné vzdělání, bych od V. Klause čekal jistou dávku sebereflexe. Je nemoudré a zvoleným výrazivem i neslušné, když zpochybňuje ústavní právo studentů na vzdělání za podmínek, kterých svého času sám vrchovatě využil.

 Miroslav Grebeníček, poslanec PS PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama