doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2012 15:16:04

Ví premiér, co je to odpovědnost a čest?

Ví premiér, co je to odpovědnost a čest?

Z vlády na sklonku letošního roku odchází jeden z jejích nejméně důvěryhodných členů, ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra...

Odchází ne proto, že by jej odvolal předseda vlády nebo že by byl vydán k trestnímu stíhání v kauze vyvedení několika set milionů korun ze státního rozpočtu v kauze Promopro. Podle Vondrovy vlastní verze jej prý k odchodu nikdo nenutil a rozhodl se sám na základě toho, že jej občané odmítli zvolit do Senátu. Ovšem podle stejné logiky by musel odstoupit nejen on, ale i celá vláda. Té totiž už delší dobu nevěří více než 80 procent občanů.

Samotný premiér Petr Nečas namísto toho, aby odchod nedůvěryhodného, zkompromitovaného ministra přivítal, lítostivě prohlásil: »Jeho odchod z vlády, který je dán politickými důvody, je politickou ztrátou.« A dodal, že s ním nadále počítá. Troufám si tvrdit, že nic horšího se nemůže České republice stát.
 
 Je nutné klást zcela vážně otázku, s kým vším předseda ODS a vlády počítal a počítá? A také je nutné se ptát, jak a čím vším ještě chce manažersky slabý a kmotrům ODS podléhající premiér poškodit Českou republiku a její občany?
 
 Lobbista Vondra se točil kolem zbytečného a předraženého mnohamiliardového nákupu Pandurů pro Armádu České republiky. Poté jako neschopný (nebo všeho schopný?) ministr zavinil, že jakási firma Promopro bez výběrového řízení a bez jakékoli kontroly inkasovala stamiliony za »ozvučení evropského předsednictví«. Armáda dnes není připravena na obranu republiky, protože prostředky vynakládané na obranu promrhali Vondrovi lidé a on sám na válečné expedice a jiné účely. Pokud dnes má republika dluhy, byl to právě Vondra a jemu podobní, kdo lvím dílem přispěli k rozhazování a tunelování prostředků státního rozpočtu.
 
 Jestliže předseda vlády s podobnými lidmi »nadále počítá«, pak to s ekonomikou České republiky a s její budoucností vypadá hůře než zle. Ostatně o vládnutí Nečasovy prokorupční vlády už si nikdo soudný nemůže dělat sebemenší iluze. Apoštolské panoptikum ministrů, kteří opustili a opouštějí tuto vládu, je víc než výmluvné. Důvody střídání ministrů, tedy podezření z korupce, odvolávání pro neschopnost nebo z důvodů stranického zájmu ODS, ale i jisté Karolíny Peake, svědčí o rozvratu státní moci.
 
 Představitelé prokorupční vlády už nejsou ústavními činiteli v pravém slova smyslu. Podle chování a jednání špiček koalice ODS, TOP 09 a kariéristů z VV či party prospěchářů kolem Peake už nelze počítat s tím, že členové této vlády by byli vázáni slibem věrnosti republice a jejím občanům. Nečasova vláda, která nabyla charakteru trhacího kalendáře figur zkompromitovaných a neschopných, už nemá legitimitu a drží se u moci bez ohledu na zájmy republiky a proti jejím potřebám a zájmům občanů.
 
 Lze v případě Nečasovy koalice a jeho podivného kšeftařského kabinetu uvažovat o ústavní odpovědnosti? A lze vůbec mluvit o tom, že premiér této vlády ví, co je to odpovědnost a čest? Kdyby to věděl, musel by už dávno odstoupit.

 Miroslav Grebeníček, poslanec Parlamentu ČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama