ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2009 15:43:14

Mzdy v kraji v 1. pololetí 2009 vzrostly meziročně o 500 Kč

Mzdy v kraji v 1. pololetí 2009 vzrostly meziročně o 500 Kč

V 1. pololetí činila průměrná hrubá měsíční mzda celkem 19 646 Kč, což představuje meziroční nárůst o 2,6 %, tj. o 495 Kč.

. Proti průměru České republiky náš kraj zaostal o 2 959 Kč a tempo růstu bylo jen o desetinu procentního bodu pomalejší. Nejvyšší průměrná mzda byla v Hl. městě Praze a náš kraj za ní zaostal o 9 150 Kč. Výše průměrné mzdy řadí náš kraj na 8. příčku mezi čtrnácti kraji, meziroční tempo růstu bylo šesté nejrychlejší. <!-- /PEREX --> <p><span style="font-family: Arial;">Vývoj reálných mezd je vedle růstu nominálních mezd ovlivněn i růstem spotřebitelských cen (inflace), které se v uvedeném období meziročně zvýšily o 1,8 %. </span><strong><span style="font-family: Arial;">Reálná mzda v kraji tak vzrostla o 0,8 %</span></strong><span style="font-family: Arial;">, což je téměř na úrovni průměru České republiky (o 0,9 %). V šesti krajích došlo k meziročnímu snížení reálných mezd, nejvýraznější pokles byl v okrese Zlín. <br /></span></p><p><span style="font-family: Arial;">Změny v celkovém mzdovém vývoj souvisí také s poklesem zaměstnanosti v kraji. Podobně jako v ostatních krajích došlo také v Královéhradeckém kraji k meziročnímu poklesu počtu zaměstnaných, který lze kvantifikovat v přepočtu na plně zaměstnané jako snížení o 4 tisíce osob, tj. o 2,3 %. V porovnání s ostatními regiony je to po Ústeckém kraji druhý relativně nejnižší pokles. </span> </p><p><span style="font-family: Arial;">Průměrná mzda </span><strong><span style="font-family: Arial;">podle dříve zveřejňovaného konceptu</span></strong><span style="font-family: Arial;">, tj. na fyzické osoby a bez podnikatelských subjektů do 20 zaměstnanců, v 1. pololetí meziročně vzrostla o 454 Kč (o 2,3 %) a dosáhla v kraji výše 20 006 Kč.</span></p>
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama