ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2015 16:21:50

Kraj podepíše dohodu s provincií Sečuán o spolupráci v oblasti zdravotnictví

Kraj podepíše dohodu s provincií Sečuán o spolupráci v oblasti zdravotnictví

Středočeský kraj nadále úspěšně prohlubuje spolupráci s čínskou provincií Sečuán. Tentokrát na poli zdravotnické péče.

„Na dnešním jednání Rady kraje jsme odsouhlasili podepsání Memoranda o výměně a spolupráci v oblasti zdravotní péče a zdraví obyvatel. Samotný podpis dohody proběhne při naší zářijové cestě do Číny,“ sdělil středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Tato dohoda navazuje na již podepsané Prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem a provincií Sečuán z roku 2005. Spolupráce bude zahrnovat vzájemné vyhledávání možností výměny a spolupráce v oblasti zdravotnické technologie a politiky zdravotní péče, a to za účelem posílení rozvoje zdravotnických služeb v obou regionech.

„Prioritou pak bude vybudovat mechanismus výměny a spolupráce v klíčových oblastech, jenž zahrnují tradiční čínskou medicínu, veřejné zdraví, akademické zdravotnictví a zdravotnickou informatiku. Součástí bude také komunikace mezi zdravotnickými orgány obou stran a podpora vzájemné výměny informací a zaměstnanců,“ uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Například Plánovací komise pro zdraví a rodinu provincie Sečuán bude napomáhat Středočeskému kraji při tvorbě standardů pro výkon tradiční čínské medicíny a školení odborníků. „V mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici by mělo vzniknout centrum tradiční čínské medicíny, o němž jednali zástupci kraje a sečuánští odborníci na tradiční čínskou medicínu při červnové návštěvě kraje,“ uvedla radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM).

Podle generálního ředitele komise pro zdravotnictví provincie Sečuán Shen Jiho by zde v první fázi mohly vzniknout tři základní obory – akupunktura, fyzikální terapie (neboli masáže) a interna tradiční čínské medicíny. „Ambulantní léčbu bychom zde mohli zavést zhruba po prvním roce úspěšného provozu,“ doplnil Shen Ji.

Tradiční čínská medicína je rozšířena ve 173 zemích světa. Z toho ve 29 zemích je legislativně uznána a osmnáct zemí ji zahrnulo do systému zdravotního pojištění. Ve třiceti zemích bylo otevřeno několik stovek zařízení praktikujících TCM. Provincie Sečuán má v tradiční čínské medicíně bohatou historii. Nachází se zde také největší množství bylin používaných v TCM. V provincii Sečuán pracuje v oboru TCM na 130 odborníků. Vedení provincie plánuje stát se do roku 2020 centrem TCM celé Číny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama