ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2011 20:55:57

První nové vlaky Českých drah se projedou po tratích Vysočiny

První nové vlaky Českých drah se projedou po tratích Vysočiny

Vysočina je prvním krajem, kde na regionální přepravu cestujících nasadí České dráhy nové motorové vozy Regio-Shuttle RS1 od švýcarské společnosti Stadler.

První "svezení" podle mimořádného jízdního řádu je v plánu 28. října. "Od počátku listopadu bude zahájen zkušební provoz s cestujícími. První jednotka se stane součástí tratě mezi Humpolcem, Havlíčkovým Brodem a Ždírcem na Doubravou," uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Libor Joukl. Pro Vysočinu kupují České dráhy 17 vozů za 898 milionů korun. Evropská dotace z Regionálního operačního programu Jihovýchod by se měla pomoci s financováním 200 miliony.
 
S postupným nasazováním dalších šestnácti nových vozů budou přibývat i tratě Vysočiny, na kterých budou nové motoráky jezdit. V plánu jsou trasy jako Počátky - Žirovnice přes Jihlavu až do Havlíčkova Brodu, z Havlíčkova Brodu do Křižanova a nebo trasy Jihlava - Třebíč, Žďár nad Sázavou - Nové Město na Moravě, Křižanov - Velké Meziříčí. "Stále se však pracuje s dalšími variantami a rozšířením o další tratě. V úvahu připadá nasazení nových vlaků i na spoj Okříšky - Moravské Budějovice nebo Horní Cerekev - Obrataň. Naším cílem je dostat vlaky na co nejvíce tratí v regionu," doplňuje tisková mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Všech sedmnáct jednopodlažních železničních vozů pro Vysočinu bude nabízet 70 míst k sezení. Samozřejmostí bude prostor pro kočárky, objemná zavazadla, kola nebo lyže, standardem je bezbariérový přístup včetně bezbariérové toalety s uzavřeným systémem a sklopným pultem pro přebalování kojenců. V létě zpříjemní cestujícím jízdu klimatizace a nechybí audiovizuální informační systém. "V současné době na nich probíhá výcvik strojvedoucích, dílenského personálu v depech a čeká je řada zkušebních jízd," upozorňuje Lenka Horáková, ředitelka osobní dopravy Českých drah na Vysočině.

"Nasazení nových železničních vozů na regionální tratě se děje po dlouhých 25 letech. Pro cestující bude znamenat zvýšení komfortu v při kratších jízdách," uvedl při první jízdě nového železničního vozu po Vysočině hejtman Jiří Běhounek.

Co o nových vlacích možná nevíte:
Vůz Regio-Schuttle RS 1 byl vyroben v berlínském závodě společnosti Stadler a patří do skupiny motorových vozů, kterých už jezdí přes čtyři sta
Členy konstruktérského týmu byli i Češi
Vlaky budou mít modrošedou barvu
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama