Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2021 7:00:00

Chceme pomoci občanům v tíživé energetické situaci. Proč koalice NE?

Chceme pomoci občanům v tíživé energetické situaci. Proč koalice NE?

Vždy na konci kalendářního roku řeší Poslanecká sněmovna všechny návrhy a úkoly, které by mohly nějak negativně ovlivnit občanskou i podnikatelskou sféru v nadcházejícím roce. Klíčovým dokumentem je vždy státní rozpočet.

Z historie víme, že předchozí parlamenty byly schopné na návrh vlády zasedat i mezi svátky tak, aby na Nový rok byl čistý stůl. Letos je situace složitější nejen o ohrožení dalšími vlnami pandemie, ale zejména rostoucími cenami energií. To je dvojnásobný důvod pro zvýšení aktivity zákonodárců. Vláda v demisi i poslanecký klub ANO bijí na poplach.

Je nutné zasáhnout ještě v letošním roce všude tam, kde můžeme krizové scénáře vývoje naší ekonomiky a životní úrovně občanů naší země zastavit nebo alespoň změnit negativní vývoj. Proto jsme předložili k projednání ještě v tomto roce a s požadavkem zrychleného řízení, několik zákonů. Klíčová je novela zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energií a zákona č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Tyto novely by umožnily snížit nárůst cen, snížit sociálně ekonomické dopady a alespoň částečně otupit vražedné tempo růstu cen energií. Bohužel se na řádné jednání pléna sněmovny, podle stanoviska koalice, zřejmě vůbec NEDOSTANE.

Občany i podnikatele všech profesí proto 1.1.2022 čeká náraz do zdi astronomických nákladů na energie, ještě povýšených o původní ceny DPH. V současné chvíli, do 31.12.2021 platí totiž podle daňového řádu úleva na platbu daně z přidané hodnoty u energií. Co ale bude po Novém roce se neví a koalice ODS, TOP09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů to vlastně vůbec nezajímá! Proto všechny aktivity vlády ANO v demisi z jednání bez náhrady vyškrtla.

A nejde o maličkosti. Kromě nutnosti snížení DPH u energií, jde například o dotace domácnostem na obnovitelné zdroje a použití prostředků z modernizačního fondu na tyto podpory. Jedinou možností, jak tyto věci ještě včas prosadit je proto svolání MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE. Proto nejen já, ale také všichni mí kolegové a další zodpovědní poslanci tuto žádost podepíší a podpoří. Jde totiž o kvalitu života našich občanů. Pokud to ODS, TOP09, KDU-ČSL, STAN a Piráti už zapomněli, tak to jsou Ti, co nás volili a věří nám a našim programům. Teď není čas na hraní si s tím, kdo má kde ve sněmovně většinu. Teď se jedná o konkrétní pomoc lidem v naší republice.

Proto vyzývám všechny strany koalice, aby přestaly slavit, vymlouvat se, slibovat a začali pracovat. Doba kritizování vlády ANO skončila. Nyní je třeba ukázat lidem, jak to s nimi ve skutečnosti myslíme a jak jsme schopni řešit jejich těžké životní situace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama