Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.05.2016 14:27:32 - bert železný

Jste také lékařka, senátorka, členka ČSSD.

Co říkáte na kauzu Syková? Netýká se to sice její práce v senátu, ale nemyslíte, že poškozuje paní senátorka jeho jméno a jméno ČSSD? Vyloučíte jí ze strany? vydáte ji k trestnímu stíhání, pokud o to budete orgány požádány?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.06.2016 19:46:06 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 

Vážený pane Železný,

reaguji na řadu Vaši otázek, které se týkají paní profesorky Sykové. Po pravdě řečeno, píše se mi to těžko, poněvadž ji znám více než 10 roků….. Tehdy jsem byla ministryní zdravotnictví a obě jsme se sešly kvůli problémům s kultivací a aplikací kmenových buněk. Chování a jednání paní profesorky bylo směrem ke mně vždy stejné, tj.vstřícné,  ať jsem pak byla v jakémkoliv odborném či politickém postavení po odvolání panem Paroubkem v r. 2005…

Například jsem ji  během uvedených 10 let v roli lékařky žádala o aplikaci kmenových buněk u třech nemocných, a to dospělé ženy, dále asi  dvouletého dítěte a konečně 16-leté dívky. Vždy mi vyhověla a já jsem k ní  nemocné s poruchami vědomí odeslala v doprovodu jejich příbuzných. O jakémsi finančním příspěvku nepadlo ani slovo, a to jak ze strany paní profesorky, tak od příbuzných mých nemocných. Upřímně řečeno, to mě ani nenapadlo, že by o něco takového mohlo být usilováno. Byla jsem přesvědčena, že nám jde oběma o zásadní pomoc nemocným se špatnou prognózou u různých diagnóz (1.  st.p.vzduchové embolii při aplikaci kontrastní látky, 2. St.p.aspiraci vody z bazénu 3. St.p.těžké otravě oxidem uhelnatým s těžkým poškozením mozku dle magnetické rezonance).

Po několika letech jsme se znovu potkaly v Senátu, kam jsme byly zvoleny v r. 2012. Naše vztahy se nikterak nezměnily, i když jsme se nijak intenzívně nescházely, poněvadž naše bydliště a odborná působiště jsou vzdálená nejen v počtu kilometrů.

O současné praxi paní profesorky jsem se prostřednictvím médií dozvěděla v souvislosti s onemocněním Standy Grosse, který měl onu chorobu, která nakonec vedla k jeho předčasné smrti. Paní profesorka na televizní obrazovce sdělovala, že expremiér Gross aplikaci kmenových buněk  nepodstoupil…Díky tomuto případu jsem se začala touto nemocí  podrobněji zabývat, neboť do té doby se mi žádný nemocný s tímto onemocněním do péče nedostal. Jde o čistě neurologickou problematiku, já jsem internistka. Tím nechci říci, že jsem tuto nemoc teoreticky neznala, ale zajímaly mne v současné době  moderní léčené trendy.

V dosažitelné odborné literatuře a i po konzultacích s neurology ( např. můj syn je atestovaný neurolog) mi bylo jasné, že příčina onemocnění není jasná, a tudíž neexistuje ani kauzální ( příčinná) léčba. Tím nechci konstatovat, že nemůže pomoci něco nového, čímž mohou být  např.kmenové buňky, což by mohlo být léčbou patogenetickou ( tj.zásah do průběhu již  probíhajícího onemocnění).  Až potud vše jasné.

Loni na podzim jsem shlédla v TV, v pořadu Reportéři, první zprávu o tom, že nemocní s amyotrofickou laterální sklerózou jsou ve vztahu ke kmenovým buňkám dvojího typu : jedni jsou předmětem schváleného výzkumu v nemocnici Motol, a náklady jsou hrazeny z „nadace“, kam přispívají sponzoři, ale i ti nemocní ( druhý typ nemocných), kteří nebyli do výzkumu zavzati ( kritéria pro výběr neznám). To byl takový typ nemocných, kteří o aplikaci kmenových buněk urychleně aktívně žádali, a byli ochotni za každou dávku věnovat do „nadace“ 150 či 160 tisíc Kč.

Pondělní pokračování této kauzy ( 30.5.2016), opět v pořadu Reportéři, ukázal novou skutečnost, že daný finanční příspěvek věnovali všichni nemocní, resp.jejich příbuzní, tj.včetně těch, kteří byli ve výzkumné skupině. To mne překvapilo, neboť je mi známo, že v takových případech nemocný neplatí nic, naopak v některých případech, např.při klinickém zkoušení nových léků, má různé benefity….To vše nemám aktuálně ověřené, ale tak to bývalo.

Domnívám se, že je třeba, aby vše bylo detailně prověřeno, resp.vyšetřeno…Někdy jsou neúplné informace, tzv.polopravdy ,horší, než dokonalá lež, to jistě také znáte.

Nechci se vymlouvat, ale já osobně jsem byla v TV NOVA, a poté i v denním tisku různého typu,  v září roce 2014, opakovaně pranýřována, že jsem jela načerno v tramvaji, což nebyla vůbec pravda. V tramvaji se mě zastala úplně neznámá paní, vše marné : už jsem měla vstupenku ve štípacím kalíšku a mohutná mužská tlapa revizora mě chytla za ruku, že „to nebylo neprodleně“…. Od mého nástupu do tramvaje k popsanému zákroku uplynuly cca 2 minuty, které jsem strávila tím, že jsem moji pacientku – přítelkyni dovedla na jedno ze dvou volných sedadel, aby neupadla při rozjíždění tramvaje. Byla totiž navíc 2 týdny po těžké plicní embolii a za rok jí bude osmdesát let….Všechny moje protesty byly marné. Nakonec mě Dopravní podnik města Plzně označil za „šedého pasažéra“ a místo pokuty 700,- Kč jsem zaplatila 600,- Kč.

Vydedukovala jsem z toho, že to musela spískat nějaká osoba, která mě upřímně nenávidí…S několikaměsíčním odstupem mi došlo, kdo to byl…..Kdo mě zná, ví, že to nemůže být pravda, že načerno nejezdím a i kdybych byla tak roztržitá, že nastoupím do tramvaje a lístek nemám anebo zapomenu štípnout, pak ani nemuknu a pokutu na místě uhradím. Jenže ten občan, který mě zná jen povrchně anebo zatím vůbec, pak mě „ hodí do pytle podvodníků a zlodějů“, jak se tak politikům stává….

Já vím, že tato kauza je nesrovnatelná, ale já to dodnes těžko nesu, neboť to nebyla pravda, a děsí mě,  že existují mezi námi lidé, kteří dokáží nenávidět, spíše závidět…A sami se sebou nedělají nic, resp.asi neví, že jedině poctivé životní přístupy se vyplatí. Já jejich postupům  zkráceně říkám „pomsta za tituly“.

Píši Vám to mimořádně podrobně proto, že nikdo z nás nemůže Evu Sykovou bez náležitých podrobných a pravdivých podkladů soudit, a musíme to nechat kompetentním lidem. Jde o věc mimořádně závažnou : zakončení profesní kariéry tímto způsobem ji může mimořádně poškodit na duši, ale i na těle…Snad se domyslíte, co tím chci říci !

Závěr : počkejme si….


S pozdravem  a s díky za zájem      Milada Emmerová