Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.06.2016 8:49:26 - Lida Seidlova

Kolik činí Vaše odměny a z jakého zdroje jsou vypláceny?

Dobrý den paní profesorko, můžete nám voličům sdělit, kolik činily Vaše roční odměny a zda byly vypláceny z rozpočtu Vámi řízeného ústavu - organizace. Předpokládám, že platby pacientů za Vaši léčbu pojmenované jako příspěvek ústavu se staly součástí rozpočtu tohoto ústavu. Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.09.2016 11:21:39 - Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Pokud jde o mé osobní příjmy, jako ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR jsem samozřejmě pobírala mzdu, stejně jako ostatní zaměstnanci. Tato informace je dlouhodobě veřejně známá, včetně výše mých příjmů, kterou pravidelně v červnu či červenci zveřejňují sdělovací prostředky. Každý občan se také může obrátit na Mandátový a imunitní výbor Senátu a požádat o nahlédnutí do tzv. čestného prohlášení, které jako veřejný funkcionář podle zákona o střetu zájmů povinně odevzdávám vždy do 30. června příslušného kalendářního roku.

Co se týká Vaší domněnky, že se prostředky poskytnuté pacienty či rodinnými příslušníky na podporu výzkumu staly příjmem Ústavu experimentální medicíny AV ČR, jednoznačně prohlašuji, že k ničemu takovému nikdy nedošlo. Jak jsem již mnohokrát vysvětlovala, nejednalo se o platby za léčbu a nepřijímala jsem je ani já, ani nikdo z mých kolegů. Nepřijímal je ani Ústav experimentální medicíny AV ČR, který jsem vedla. Jednalo se o dary poskytnuté spolku Buněčná terapie, který z nich podporoval výzkum využití kmenových buněk při léčbě nevyléčitelných onemocnění a mimo jiné také poskytl příspěvek na úhradu části nákladů za léčbu několika pacientů s amyotrofickou laterální sklerózou.

V žádném případě proto nikdy nemohlo dojít k tomu, že bychom já osobně či kterýkoli z mých kolegů mohli mít finanční prospěch z darů pacientů. To je legenda vytvořená reportéry České televize a některými dalšími novináři a živená několika mými kolegy z akademické obce, kteří si nepřejí, abych zastávala veřejné funkce a měla vliv na vědní politiku. Jejich úsilí o mé znemožnění souvisí také s blížícími se volbami do celé řady orgánů.