Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.07.2016 10:49:35 - lucy22

Obavy z budoucnosti

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na nynější vztahy mezi Ruskem a NATO? Většině lidí je jasné, že Rusko nemá v úmyslu obsadit některou ze zemí Pobaltí, ale NATO i přesto tam posílá své vojáky, aby do budoucna mělo větší šanci vyvolat záminku k válce s Ruskem ,která by byla i pro nás likvidační... Mám malé děti a mám obavy o jejich budoucnost... Bude vše záležet na tom, jak dopadnou prezidentské volby v USA? Paní Clintonová si již vybrala víceprezidenta, který je autorem díla Válka s Ruskem v roce 2017... připadá mi to, že s tím už počítají a vše k tomu spěje...co máme my obyčejní lidi udělat proto, abychom nezhynuli v nejbližší době pod jadernými zbraněmi? Cimdál více se mluví o válce... mám pocit, že i před první i druhou světovou válkou zněly podobné varovné hlasy.... všichni víme, že pokud vypukne jaderná válka s Ruskem, tak je konec všemu... tak jak tomu zabránit? naše vláda nehájí zájmy lidí, ale pouze poslouchá diktát EU a USA... děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.07.2016 14:53:34 - Ing. Antonín Seďa

Nemusíte mít obavu, válka nebude. Ani NATO, ani Ruská federace nemají zájem hrotit vztahy mezi sebou. Jistě si pamatujete, že do doby anexe Krymu ruskými jednotkami, fungovala Rada NATO-Rusko, ruští politici se pravidelně účastnili zasedání Parlamentního shromáždění NATO i jednání jednotlivých výborů. Vždyť i summit NATO ve Varšavě se dohodl na obnovení dialogu s ruskou stranou, protože existují společné bezpečnostní zájmy. Jako je například boj proti terorismu, proti Daesh, bezpečnostní stabilita Blízkého Východu či východní Ukrajiny. Na straně druhé k tomuto dialogu je třeba i jistá dávka odstrašení a posílení solidarity v rámci NATO. O tom je rozhodnutí o rotaci 4000 aliančních vojáků v pobaltských zemí a v Polsku, či budování protiraketové obrany či jaderné odstrašení. Nebyla to Aliance, která jako první ukázala na Ruskou federaci jako na svého protivníka. Byla to nová ruská vojenská doktrína, která ukázala na Alianci, jako na svého protivníka. Nehledě na skutečnost, že v posledních letech ruská armáda mohutně modernizovala, posílila svoji angažovanost u svých západních hranic, kde rozmístnila navíc 10 000 vojáků. A také připomenu angažovanost ruských jednotek v Sýrii či na východní Ukrajině.

Otázka prezidentských voleb v USA je sice důležitá, ale rozhodně bych nestrašil válkou. Já bych se spíše obával, pokud by se prezidentem USA stal Donald Trump. Souhlasím s tím, že jaderné zbraně jsou velkým nebezpečím pro lidstvo, tak jako zbraně hromadného ničení. Ale naštěstí slouží jako odstrašení, a to jak ze strany NATO, tak ze strany Ruské federace. A pokud chceme zajistit v Evropě či na světě dlouhotrvající mír, pak toho dosáhneme pouze na základě dohody s Ruskem. O tom jsem přesvědčen. To ovšem neznamená, že se spokojíme s expanzní politikou RF, kterou v současné době provádí prezident Putin. A musíme si uvědomit, že díky Evropské unii máme v Evropě desítky let  mír a že se snaží spory mezi zeměmi řešit diplomatickou cestou. To, co je velkým nebezpečím, je nejednota a rozpolcenost společnosti, které jsou podhoubím pro radikalizaci a mohou vést k násilí i k ozbrojenému konfliktu. A není pravdou, že naše vláda nehájí naše lidi. Opak je pravdou, protože českým národním zájmem je zajistit mír a stabilitu země, včetně té bezpečnostní. A zárukou naší bezpečnosti je členství ČR v NATO a v EU. Tohle je pro mne daleko větší hodnota, než cokoliv jiného. Vidíme to v Iráku, Sýrii, Libyi, ale i v řadě afrických zemí, co dokáže válka a co s sebou přináší bezpečnostní nestabilita. Mohu vás ujistit, že Česká republika a její politická reprezentace bude hájit zájmy naší země a našich občanů.