Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.07.2016 14:16:08 - Pariska

uprchlíci v ČR

Kam konkrétně? Co s nimi bude? Je pro ně připraven nějaký integrační program? Jak dlouho v Čechách budou? Proč zpráva o jejich přijetí přišla jak blesk z čistého nebe? Kdo o tom rozhodl? Ve sněmovně se o tom prý nehlasovalo. Proč? A kdo nebo co nám nařizuje je přijmout? Z dodržování povinných kvót jsme se snad vykoupili. Nebo ne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.08.2016 15:57:09 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den, 

některé Vaše otázky jsou přesně ty, které by měly směřovat na současnou vládu nebo na některého z jejich představitelů, a to především na premiéra Sobotku a jeho koaliční partnery Babiše a Bělobrádka či na ministra vnitra Chovance a věřte mi, že jsem z této situace silně rozladěná, jako jste i vy. Pravomoc přijímat migranty je v rukou vlády a jediné, co by mohla sněmovna v této věci podniknout je vyslovení vládě nedůvěru a de facto jí vyměnit. Avšak to je málo pravděpodobné, protože koalice ČSSD, ANO a Lidovců má v současnosti většinu poslanců nutných pro takový krok. ODS se s dalšími opozičními stranami alespoň podařilo přijmout usnesení, jež odmítlo povinné kvóty, ale bohužel takové usnesení není pro vládu závazné a může jej ignorovat, jak ostatně již v minulosti udělalo v nejednom případě. Impotentní a z velké části nekvalifikovaná vláda premiéra Sobotky tedy nezajistila blokační menšinu států při jednání Rady EU a byla ostatními členskými státy osmadvacítky přehlasována kvalifikovanou většinou, a proto byly přijaty tzv. kvóty pro přijímání migrantů, které bychom měli přijmout v celkovém počtu 2 691 do České republiky. Podle některých zpráv by mělo prvních 80 migrantů (Syřanů) z tureckých utečeneckých táborů přijít do ČR do konce října, ale podle Chovance do konce roku nepřijdou. Ani jako poslanci tedy nemáme dost informací, které bychom chtěli a musíme se, stejně jako vy, spoléhat je na otevřené zdroje z médií. Je to další flagrantní důkaz neschopnosti současné vlády vést jednání na zastavení migrační vlny a zajištění řádné ochrany společných hranic i bez pomoci Turecka, na které se nedá spoléhat. Kvůli dohodě, kterou s Tureckem dojednávala Angela Merkelová, špičky bruselských byrokratů a naší vlády jsme dnes v situaci, kdy nás může prezident Erdogan velice snadno vydírat. Bohužel.

Jana Černochová