Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.08.2016 7:57:59 - Anna Foučková

Solární panely

solární panely
Ještě se vracím k problematice solárních panelů. Už si nepamatuji jak je to dlouho - dlouho, ale někdo rozumný z poloitiků kdysi navrhl, že by majitelé sol.panelů měli dopředu složit zálohy na pozdější likvidaci dosloužilých panelů, aby to zase nedopadlo tak, že si všichni narejžují a stát to po nich pak musí likvidovat. Dělalo se v tom něco nebo to šlo do ztracena?
Držíme Vám palce, nenechte se ostatními politiky odradit. Šlapete jim na paty, proto ta zášť.
děkuji, Anna

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.08.2016 11:47:27 - Andrej Babiš

Dobrý den Anno, děkuji Vám za podporu, moc si jí vážím. Problematika solárních panelů je v gesci Ministerstva životního prostředí, a tak jsem se obrátil na kolegu Brabce a posílám Vám jejich vyjádření. Hezké léto, AB

 „Sběr a recyklace solárních panelů jsou řešeny zákonem o odpadech. Zákon stanovuje povinnosti jak výrobcům solárních panelů, tak i provozovatelům solárních elektráren. Na dodržování těchto povinností pak dohlíží MŽP a Česká inspekce životního prostředí.

1/ Zákon o odpadech (č. 185/2001 Sb.) ukládá provozovatelům solárních elektráren povinnost zajistit sběr a následnou recyklaci solárních panelů uvedených na trh do 1. ledna 2013, které jsou součástí jejich elektráren. Tuto povinnost splní provozovatel solární elektrárny v rámci tzv. kolektivních systémů. Tedy podepíše s kolektivním systémem smlouvu a odvede mu příspěvky, jejichž výpočet stanovuje příloha č. 11 vyhlášky o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady (č. 352/2005 Sb.). Kolektivní systémy pak za tyto vybrané příspěvky po skončení životnosti solárních elektráren zabezpečí sběr a recyklaci vysloužilých (tedy odpadních) solárních panelů.

2/ Za sběr a recyklaci solárních panelů uvedených na trh po 1. lednu 2013 odpovídají již jejich výrobci (dovozci), kteří hradí příspěvky na budoucí sběr a recyklaci těchto odpadních solárních panelů do kolektivního systému, popř. toto zajišťují sami na vlastní náklady individuálním způsobem. Obdobně jako u ostatních elektrospotřebičů je při koupi zaplacen tzv. recyklační příspěvek, z kterého jsou pak hrazeny náklady spojené se sběrem a recyklací odpadních solárních panelů.“

Ministerstvo životního prostředí Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE