Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.08.2016 17:44:28 - moby

EU

Proč je pro nás důležité být v EU, navíc teď, když to s ní jde z kopce a podle mě na rovinku už nikdy nenajede?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.08.2016 18:23:55 - Ing. Ivo Bezecný

 Především, z EU to nejde skopce. Evropská unie je po USA druhý ekonomicky nejsilnější celek. Ekonomická a s ním související politická síla je dána právě tím, že jde o Společenství. Žádná ze států sám osobě, a to včetně Německa nebo Francie, by neměl takové mezinárodní postavení, jako součást EU.

Členství v EU garantuje řadu výhod (v současnosti hlavně ekonomických) a jistě I nevýhod (příspěvky, podřízení se v rozhodování, nezbytnost ustupovat silnějším státům...). Představte si, že by ČR tak jako to chce učinit UK, požádala u vystoupení z EU. Přišli bychom o členství v jednotném Evropském trhu. Náš hlavní obchodní partner je Německo a další evropské země. Veškeré vývozy by se okamžitě staly nekonkurenceschopné. Nenamlouvejme si, že bychom byli schopni dojednat stejné podmínky obchodu jako jsou stávající. EU nás nepotřebuje, my jsme pro ni důležití strategicky (a politicky), v ekonomice však představujeme spíše zanedbatelný podíl. Naše ekonomika je plně závislá n evropské a představte si, že by kvůli zavedení cel od nás evropské firmy odešly. Co by to asi udělalo se zaměstnaností a korunou (a úsporami).

EU je take důležitá bezpečnostní garance. Samy o sobě jsme plachetnice v bouřlivém moři. Podívejte se na Ukrajinu, jak rychle přišla o Krym.

nelze nás srovnávat ze zeměmi ESVO - Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Švýcarsko - tyto země si již drive vyjednali příslušné smlouvy s EU, platí v nich až na výjimky stejné předpisy. S nami by EU na něco podobného nepřistoupila. Přemýšlejte, co bychom asi mohli nabídnout - suroviny nemáme, zlaté české ručičky dávno zlenivěly, ekonomika žádná, věda nulová. Tím nechci říci, že jsme horší než ostatní, spíše to, že nejsme v ničem tak dobří, aby ostatním stálo za to dělat nám výjimky.

Dnes je doba, kdy země spolupracují, kdy vznikají obchodní a bezpečnostní bloky. Země sama o sobě je odsouzena k podřízenosti silnějším. A nechceme-li do EU, která je nám snad přece jen ideově blízká, opravdu na nás čeká jen Rusko. A tam jsme byli myslím dost dlouho.

Souhlasím, že řešení uprchlické krize EU nezvládla, a to asi hlavně kvůli Německu. Tady je potřeba tlačit na tvrdší a zásadovější postoj. To take čiňme, ale v rámci diskuse a jednání.