Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.08.2016 12:40:50 - letnimedved

Mlčeti zlato.

Jak vysvětlíte,že právě vás nechali komunisti v době normalizace vystudovat,když mnozí vaši spolustraníci prohlašují,že v té době mohli studovat jen děti komunistických pohlavárů?To jste studoval pod jiným jménem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.08.2016 13:38:20 - Ing. František Laudát
Pokud si vzpomínám, v sedmdesátých a osmdesátých letech bylo z cca 15 miliónů obyvatel Československé socialistické republiky asi kolem 1.7 miliónu komunistů a kandidátů KSČ. Nejméně od vpádu vojsk Varšavské smlouvy už všem komunistům muselo být jasné, že idea beztřídní společnosti je iluzí, že už se jedná o přežívání v postupném úpadku. Nikdo nemohl tušit, jestli režim skončí,  kdy a jak skončí. Jestli se něčeho komunisté báli, tak případné fyzické pomsty obyvatel. Proto uplatňovali teror poměrně dost selektivně. Na rozdíl od řady soudruhů, kteří se začali v roce 89 pasovat do role bojovníků proti socialismu, já se počítal do šedé zóny. Spíš jsem přemýšlel, jestli tehdejší ráj opustit. Komu soudruzi dělali potíže se studiemi dětí, to záleželo na mnoha okolnostech. Dokonce i na reáliích v místě bydliště. Pokud člověk na konci sedmdesátých let nebyl arcinepřítel režimu, technické obory se většinou vystudovat daly. Nevím, kdo z TOP 09 vykládá, že se vůbec nedalo vystudovat. Tolik komunistických dítek zase nebylo. Na elektrofakultě ČVUT bylo komunistických dítek jako šafránu. Režim technokraty ale nutně potřeboval. Myslím, že si komunisté selektivně zasedli na jistý okruh lidí a samozřejmě, nekomunistům byly upřeny některé obory. Byl to i můj případ, ale na všem špatném se snažím najít něco pozitivního. Dnes jsem velmi pyšný, že jsem absolvoval ČVUT. Navíc, na řadě středních i vysokých škol vyučující tajně fandili oponentům režimu. Potkal jsem po roce 89 dost lidí, kteří svoje vzdělání, či spíš jeho absenci, házeli na režim. Ale jak jsem se osobně přesvědčil, šlo spíš výmluvy. Jenže studiem nic nekončilo. Pokud v druhé polovině normalizační éry někoho komunisté potřebovali, tak ho přece jen pustili výše. Ale celkově byly vyšší posty vyhrazeny pro soudruhy. Jestli se něčeho soudruzi báli, tak určitě zmatků a kolapsu v ekonomice. Ale stejně, nebyli schopni zajistit lidem ani onen pověstný toaletní papír a nejen na banány se stály fronty. Ještě chci říci, že v nějakém dotazu bylo řečeno, že určitě byl někdo z rodiny  komunistou. Tak to ani náhodou. Děda hned po únoru 48 kopal uran v Jáchymově a otcovu rodinu vystěhovali do pohraničí. Jestli si řada exkomunistů neustále hledá výmluvy, jak byli mladí, nedohlédli dosah svých činů, lžou. Každý normální člověk je a musí být schopen rozpoznat, co je zlo a co ne. Ostatní jsou jenom lži a výmluvy pro vlastní svědomí. I v éře socialismu se dalo žít se ctí, a přitom nebýt na barikádách.