Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.08.2016 12:17:02 - Šlégr

Co vy na to?

„Svět potřebuje četníka a je potřeba, aby tímto četníkem byly Spojené státy americké,“ řekl Rasmussen.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.08.2016 10:03:12 - Ing. Ivo Bezecný

 Především je smutné, že svět potřebuje četníka. Je smutné, že vztahy mezi státy (nebo snad lépe řečeno mezi jejich představiteli) jsou takové jaké jsou, nicméně tyto vztahy odráží rozpory uvnitř jednotlivých společenství, uvnitř často uměle vytvořených státních útvarů a v neposledním důsledku jsou výrazem rostoucí nervozity a konkurence pokud jde o přístup k nejdůležitějším zdrojům nezbytným k životu (voda, půda, vzdělání..). Pamatuji si dobu, jak vehementně byla odmítána Malthusiánská teorie o nerovnoměrnosti růstu populace a růstu potravinových zdrojů nezbytných pro její uživení (zejména marxisty). Ne že by se vztah odborníků k této teorii dnes významně změnil, nicméně místní války, prezentované jako národnostní, náboženské apod. jsou ve skutečnosti válkami o potravinové zdroje. A koneckonců I současná migrace není nic jiného než úprk za lepším bydlem, za dostupnější potravou. Tím v žádném případě neříkám, že by snad Malthus měl pravdu, alespoň ne v současném stadiu vývoje společnosti, nicméně se odvažuji tvrdit, že každý rust má své hranice, a to I rust potravinových zdrojů. A odvažuji se tvrdit, že existují oblasti, kde rust populace už dnes neodpovídá rustu a dostupnosti potravinových zdrojů. Což vede k lokálním válkám s globálními následky.

Dále je k Vaší myšlence zapotřebí úvaha, co by tento četník měl dělat, jaká by měla být jeho role. Četníky známe různé - četníky v roli ochránců spravedlivých, četníky v roli zkorumpovaných oficírů vybírajících všimné (s kalašnikovem v ruce) za každou službu nebo četníky byrokraty plnící své úřední povinnosti bez ohledu zda činí dobro nebo zlo (známe je třeba s komunismu).

Asi bychom vybrali roli první - roli ochránce pravdy, spravedlnosti, práva, svobody, snad ochránce slabších před silnějšími. pak tuto roli musí hrát takový system, který svým způsobem vlády, svým uspořádáním, svou politikou, svým vztahem k vlastním občanům, je pro její plnění nejlépe způsobilý. Každý jsme jiný, jaký by to měl být stat, nechť si tedy odpoví každý sám za sebe.

Já za sebe budu raději, budou-li nad mou bezpečností a svobodou dohlížet například Spojené státy  (Evropská unie je bohužel pro tento úkol slabá) než třeba Čína, Indie, Rusko.....