Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.09.2016 13:31:26 - Emili

Důsledky německé politiky

Má otázka je spekulací, ale prosím o vyjádření. Merkelové zvoní umíráček a pokud bude za rok kandidovat je asi malá pravděpodobnost, že post kancléřky uhájí. Co by se ale stalo, kdyby se k moci dostal někdo s opačným názorem na uprchlíky, než má ona? Myslí Německo na důsledky své stávající politiky? Nebude muset nést za jednání Německa odpovědnost celá EU? Přeci jen jde o jednu z nejmocnějších a největších zemí Unie.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.10.2016 20:51:50 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

osobně považuji nastávající roky za rozhodující pro další směřování EU, ale celkově Evropy, nejen v bezpečnostních otázkách. Evropu čeká celá řada voleb, které mohou ovlivnit stávající situaci. Od těch německých, přes francouzské, italské a rakouské. Rozhodně se nás mohou dotknout i právě jdoucí do finále prezidentské volby v USA. Do toho stálé překrývání jedné krize druhou, které nemají jasné konce a řešení – finanční krize, nepříliš funkční experimenty Evropské centrální banky, ekonomická krize Řecka, anexe Krymu, migrační krize, Brexit… To vše ukazuje na impotenci současné EU, která není schopná najít funkční a reálná řešení a potřebuje nutně svojí reformu. Již od začátku všech krizí, ale u migrantské obzvlášť, se snažíme upozorňovat na fakt, že pokud nedojde ke změně kurzu a rychlým krokům vedoucím k vyřešení problémů, budou sílit v celé Evropě extrémistické názory a uskupení, které ve svém konečném důsledku budou ohrožením pro celý region a oslabí naše postavení ve světě. Jednání Německa, ale i Francie a dalších zemí a jejich současné politiky považuji za nepřijatelné. Je vcelku jasné, že za krátkozrakost tzv. západních zemí EU budeme v budoucnu nést na svých bedrech problémy, které jsme nezpůsobili, ale na jejichž nápravě se budeme muset podílet.

Vaše otázka je sice spekulací, ale domnívám se, že nikoliv zcela nereálným scénářem. Zároveň se obávám, že současná politická reprezentace Německa i EU nemá plán B.

Jana Černochová