Ing. Michal Burian, Ph.D.

expert na fondy EU, zakladatel agroturistiky v ČR, politik
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.10.2016 14:48:23 - D. Šach

počet senátorů

Kdyby bylo senátorů a politiků obecně méně, nemakali by pak více? Neznám moc politiků,, kteří by měli jen jednu funkci nebo neměli ještě jiné zaměstnání-podnikání

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.10.2016 19:54:32 - Ing. Michal Burian, Ph.D.
To je otázka. Setkal jsem se se dvěma názory:
a) politik, který nemá nic jiného než svůj mandát je neschopný a závislý pouze na politice, ten toho moc neumíb) politik, který se věnuje i jiným věcem se svému mandátu nemůže dostatečně věnovat
Na obojím něco je, já se kloním k druhému názoru. Ze své praxe vím,  že věnovat se naplno managementu své firmy nebo svému zaměstnání a současně se věnovat politickému mandátu prostě není v lidských silách. Na supermany nevěřím. Něco musí být hlavní a něco vedlejší, nikdo mě nepřesvědčí o opaku. Na příkladu současného senátora Žaloudíka, který je špičkovým lékařem je vidět, že na mandát nemá čas. Nedivím se mu, dává přednost tomu, v čem je nepostradatelný, ale pak by neměl v politice být. Kdo do politiky vstupuje by měl být připraven něco opustit. Podle mého názoru není mandát trafika a s aktivitou politika by měla být svázána i úhrada či náhrada. Současně ale říkám, že by nebylo asi správné chtít po politicích zcela opustit svou původní profesi. Člověk pak ztrácí kontakt nejenom se svou odborností, ale i s běžným životem. I politik, který končí, by měl mít možnost se někam vrátit. 
Otázkou jsou potom kariérní politici. Mně by se líbil systém 2x a dost - šup, běž se živit něčím jiným než politikou. To abys měl, milý politiku, představu o tom, co kolik stojí a co trápí lidi, které zastupuješ.   
A poslední věc - souběh funkcí. Určitě nejsem pro, tady je namístě princip klouzavého mandátu. Někteří politici ve sbírání funkcí vynikají, například náš jihomoravský hejtman je za to často kritizován. Nevím, kdo to počítal a zda je to pravda, ale snad se má jednat o několik desítek funkcí. Rozum zůstává stát.