ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.12.2010 11:37:11 - robin

Plagiátorství je forma podvodu

Dobrý den pane ministře. Jak se zdá, opisování bakalářských a diplomových prací zůstává nepotrestáno. Soudím tak z řešení případů na plzeňských právech. Dá se proti plagiátorství na školách vůbec nějak bránit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.12.2010 13:30:29 - Mgr. Josef Dobeš
Plagiátorství samozřejmě problémem je a je třeba na něj nahlížet jako na jednu z forem podvodného jednání. Nelze ho přitom zužovat jen na bakalářské a diplomové práce, ale je nutné se jím zabývat v celém rozsahu všech (nejen kvalifikačních) prací a také v souvislosti s výstupy vědecké a výzkumné činnosti. Bránit vzniku plagiátorství a odhalovat ho musí být ze své podstaty především prací vysokých škol. Schopnost bránit vzniku plagiátů a případně je i odhalovat považuji za základní ukazatel, zda na vysoké škole fungují vnitřní mechanismy zabezpečování a kontrolování kvality. Pokud znám postupy Akreditační komise, vím, že při hodnocení vysokých škol sleduje, zda tyto mechanismy jsou dostatečně rozvinuté a funkční, sleduje například, zda jsou kvalifikační práce řádně vedeny a oponovány, jaká mají vysoké školy kritéria pro výběr vedoucích prací a oponentů, zda a jak jsou práce spolu s posudky zveřejňovány atd. Ministerstvo opakovaně podpořilo vysoké školy v obraně proti plagiátorství tím, že poskytlo z rozvojových programů finanční prostředky na vývoj systémů na odhalování plagiátů v celkové výši téměř 25 miliónů Kč.