Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.05.2012 9:08:02 - moby

Vyhráli jsme bitvu, nikoli válku!

Vážený pane starosto, právě jsem Vás slyšel mluvit v televizi ohledně zákazu těžby břidlicových plynů na našem území. Jak jsem pochopil, doufáte, že na to bude schválen zákon. Mohu se zeptat, co by mělo být náplní zákona? Požadujete ,,jen" zákaz těžby nebo půjde v zákoně ještě o něco jiného, jako například zákaz průzkumu...? A jakou šanci zákonu dáváte? Vnímáte jeho přijetí jako urgentní? Nebo jak to nyní vypadá na Náchodsku, kde se problémy ohledně těžby řešily nedávno, a kdy Vám bylo prozatím dáno za pravdu? Mnohokrát děkuji za odpovědi a přeji Vám hodně štěstí

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.05.2012 14:41:04 - Jan Birke
Jak už jsem řekl: "vyhráli jsme bitvu, nikoli válku". Pan ministr zrušil původní rozhodnutí o povolení průzkumu a věc vrátil k novému projednání, kauza se nám tedy co nevidět vrátí zpět. Na jakoukoliv změnu jsme jako starostové krátcí, musí dojít ke změně legislativy, tím myslím 20 let staré zákonné normy. Zákon musí být apolitický, měli by pro něj hlasovat všichni poslanci z krajů, kterých se to týká. Pan ministr Chalupa hovořil o dvouletém moratoriu, čímž dává šanci na změnu zákona, tak aby dal jasná pravidla pro další záměry těžby podobných surovin v celé ČR. Konkrétně na Náchodsku a Broumovsku máme vážné obavy o zdroje pitné vody, konkrétně v Náchodě o minerální vodu Idu, proto jako starostové a dnes už nejen my, tak zásadně se záměrem nesouhlasíme. Domníváme se, že i hustota osídlení našeho území je jasnou záminkou, aby těžba i průzkum nebyly povoleny.