Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.11.2016 13:40:06 - Naďa L.

Trump

To si myslíte proč?,,V našem zájmu i v zájmu světa je vize silné a respektované Ameriky. " A proč mají podle vás ze zvolení Trumpa téměř všichni v Evropě strach?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.11.2016 10:20:45 - Ing. Ivo Bezecný

 A) zájem (a u českého státu obecně by měl být obzvlášť silný) na silné Americe mám proto, protože je to právě USA, kterým významně vděčíme za českou státnost - byl to president Woodrow Wilson, na základě jehož podpory mohl po první světové válce český stat vzniknout. Dále to byly opět Spojené státy, které stály v první řadě boje proti fašismu a poté komunismu a byla to zejména politika amerického prezidenta Reagana, která vedla ke kolapsu SSSR a světové komunistické soustavy (Varšavská smlouva, RVHP a jednotlivé diktátorské režimy včetně režimu Husákova..). A dnes je to opět Amerika, která stale ještě je garancí obranyschopnosti zemí Evropské unie, neboť se nejvíce podílí na rozpočtu NATO. V tomto bode se může situace po Trumpově nástupu změnit a všichni bychom to rychle poznali na našich bezpečnostních zárukách. Obávám se, že pokud by nám v případě ohrožení nepomohly USA, odjinud pomoc čekat nemůžeme.


B) Strach z Trumpa je strachem ze změny. Souvisí to třeba I s právě uvedeným. Až dosud evropskou bezpečnost garantovala Amerika. Trump chce přenést odpovědnost za obranu (a výdaje s tím spojené) I na nás Evropany. Ve srovnání s USA vydáváme na obranu mnohem méně. Větší výdaje bychom ihned poznali v podobě omezení jiných výdajů veřejných rozpočtů. Určitý pocit strachu může vznikat I ze zbližování s Ruskem a dopadu této politiky třeba na Ukrajinu (v tomto bode však evropské obavy nesdílím, rozumím však obavám států jako je Polsko nebo pobaltské republiky, které jsou v bezprostředním sousedství tohoto rizikového regionu). Evropa může mít strach I z toho, že Trump zaměří svou pozornost vice na řešení amerických problemů a méně bude zasahovat do světové politiky. A jelikož USA je hlavní spojenec Evropy, opět by takový postoj ve svém důsledku mohl vest k oslabení postavení EU ve světové politice.

C) Za sebe musím říci, že dlouhodobě volám po posílení obranyschopnosti EU a posílení jejích integračních tendencí(jak ekonomických, tak I politických), neboť jedině tak bude možné udržet silné postavení EU (a tím I ČR jako její součásti) ve světové ekonomice a politice. Považuji proto Trumpova slova do určité miry jako šťouchanec nám Evropanům, že bychom se měli začít vice starat sami o sebe. Vezmeme-li tento šťouchanec vážně a začneme konečně místo salóních řečí o tom, proč věci nejdou, pracovat na tom, aby věci šly a aby se konečně Evropská unie stala opravdovým jednotným celkem vzájemně blízkých národů a kultur, pak se není čeho obávat. Pokud budeme stale hledat rozdíly a "špecifiká", potom jsou obavy evropských politiků z možné změny amerického kurzu oprávněné. Americký kurz neovlivníme. Naše politiky ale změnit můžeme.Doporučuji tedy místo strachu přiložit ruku k dílu budování společné, bezpečné, ekonomicky prosperující a obranyschopné Evropy.A zvolit si zástupce, kteří to dokáží.