Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.11.2016 2:47:24 - pnovotnycz

Modernizace AČR

Dobrý den,
Finsko, Polsko koupilo starší tanky Leopard 2 za pár "korun"(v celkem velkém počtu) a následně si je modernizují(v Polsku modernizaci tanků udělají polské firmy). Nebylo by tohle řešení vhodné i pro AČR?Než modernizovat staré T72 a BVP 2, u kterých se počítalo s útokem než s obranou a z toho se taky odvíjela jejich ochrana posádky atd. Např Finsko lehce modernizovalo BMP2 a používají je záložní jednotky. A místo nich nakoupili západní kvalitní BVP(cv90). Nešlo by tohle i u nás? Peníze ušetřit např. u modernizací vrtulníků nebo dělostřelectva?
Dále píšete, že by AČR měla rezignovat na nadzvukové letectvo a ochranu vzdušného prostoru ČR by měly chránit 4 systémy PVO středního dosahu. Není to málo?
Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.11.2016 17:54:50 - Ing. Radovan Vích
 Dobrý den pane Novotný a děkuji za dotaz.

Úvahami nad počty a modernizací obrněnců naší armády se zmiňuji na PL v jiných článcích věnované tématice naší armády. Obecně lze říci, že Vaše úvahy se ubírají správným směrem. Třeba staří plzeňáci by Vám byli schopni ukázat "dělovku" a to byla tradice našeho prvorepublikového  a poválečného průmyslu včetně ZŤS Martin a Dubnica. To znamená, že byla podpora domácího zbrojního průmyslu, která dnes je pouze okrajová.

Modernizace vrtulníků není zlý nápad. Určitě má větší smysl než modernizace dělostřelectva, které má stále munice na jednu generaci.

Kompletní zamyšlení nad kompletní reorganizací naší armády se obsáhle rozepisuji na následujícím odkazu: http://spd.cz/wp-content/uploads/2015/05/%C4%8Cesk%C3%A1-republika-%E2%80%93-n%C3%A1%C5%A1-bezpe%C4%8Dn%C3%BD-domov-na%C5%A1e-%C3%BAsp%C4%9B%C5%A1n%C3%A1-budoucnost.pdf

Rezignovat nad naším nadzvukovým letectvem by bylo v současné době chybou. Pokud by se však v době uzavírání dlouhodobého pronájmu nadzvukových letounů JAS-39 GRIPEN použila cca 1/3 nákladů, mohli jsme dnes mít za třetinovou hodnotu komplexně moderně zabezpečenu PVO a nemuseli jsme se spoléhat na 4 starší systémy PVO a zbytek finančních prostředků jsme mohli použít na rozvoj a modernizaci armády jako celku.

Hezký den