JUDr. Ing. Miloslav Ludvík

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.12.2016 19:44:59 - Jitka Novotná

Nedostatek lékařů ?

Nedokážu pochopit jak je možné, že máme dlouhodobý nedostatek lékařů, když naše lékařské fakulty chrlí doktorů každým rokem velké množství ! Všichni tito "lékaři" studují ZADARMO , za peníze lidí, které by měli následně ošetřovat a léčit ! Ptám se, PROČ není zákonem stanoveno, aby tito vystudovaní lékaři měli povinnost svým platícím pacientům za jejich studia vrátit náklady ?? Mají k tomu 2 možnosti : 1) Uhradit finanční hotovost vypočítanou jednoduchým výpočtem nákladů, které stát(občané) vynaloží za jejich studium- zaplatí a mohou odejít ihned za svým štěstím do ciziny. 2) Odpracovat prakticky ošetřováním pacinetů příslušný počet roků odpovádajících těmto nákladům ( 5-10 let minimálně) , pak si mohou odejít kam chtějí !! Nesouhlasím. abychom my pacienti byli ošetřováni "jakýmisi také "lékaři", se kterzými se nikdo nedomluvíme, kteří mohou léčit leda divochy v buši !! PROČ stát doopravdy neřeší problém a jen trapně naříká jak stará bába , když si vylije mléko na bačkoru??!!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.01.2017 10:58:27 - JUDr. Ing. Miloslav Ludvík
Vážená paní Novotná,

děkuji za Vaši zprávu a zároveň se omlouvám, že reaguji až nyní, konec roku byl poměrně hektický.

Nejprve bych se vyjádřil k onomu nedostatku lékařů, o kterém píšete. Pravdou je, že je legitimní otázkou, zda jde opravdu o nedostatek lékařů v celém našem zdravotnictví. To totiž úplně neodpovídá realitě, podle dostupných dat za poslední roky naopak počet našich lékařů vzrostl o cca 4 tisíce. Problém, který musí české zdravotnictví řešit, je jejich nerovnoměrné rozložení. Máme poměrně dostatek ambulantních lékařů a určitě bych nehovořil o nedostatku lékařů v pražských nemocnicích. Problém je ale s praktickými lékaři a nedostatek lékařů v pohraničních nemocnicích, velké problémy mají například v Moravskoslezském kraji. Potřebovali bychom tedy mít lékaře lépe rozloženy, ovšem to je běh na dlouhou trať.

To, co píšete o nákladech za studia lékařů, a že by je měli lékaři buďto splatit nebo si je odpracovat v České republice, s tím souhlasit nemohu. V naší zemi máme bezplatné vysokoškolské studium a já jsem přesvědčený, že je to tak správně, ať se jedná o lékaře nebo jakékoliv jiné obory. Aby lékaři, kteří u nás vystudovali, zůstávali působit v České republice a neodcházeli do zahraničí, bych si samozřejmě také moc přál. Ale určitě nepovažuji za správnou cestu jim to přikazovat. Umím si představit, že by to logicky vedlo k menšímu zájmu o lékařské obory, tedy by to bylo kontraproduktivní. Ostatně řada českých lékařů se po nějaké době strávené v zahraničí vrací zpět do ČR, což je pro naše zdravotnictví také přínosem. Navíc jsou tu opět další obory – měli bychom snad nařizovat např. architektům, aby po studiích, které jim stát poskytl, zůstávali několik let pracovat výhradně v České republice? Ne, tudy určitě cesta nevede, my musíme lékařům vytvořit takové podmínky, aby sami chtěli v ČR po studiích působit.

Snad takto jako krátká reakce stačí, mějte se hezky a přeji hodně zdraví v roce 2017.

S pozdravem

Miloslav Ludvík