Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.12.2016 11:46:33 - Maftík

Dotazy k referendům

Dobrý den. Republikáni jsou známi jako strana, která již dávno podporovala referenda. Zajímalo by mne, jaký je váš postoj k následujícím otázkám:
1) podle jakého kritéria rozhodnout, o čem by se mělo konat referendum a o čem ne - jak na celostátní, tak na lokální (obecní, krajské) úrovni. Objevují se totiž hlasy - byť já s nimi příliš nesouhlasím - že lidé nemohou rozhodovat referendem o věcech, kterým nerozumí
2) v případě lokálních referend, jak určit relevantní skupinu lidí, která by měla v referendu rozhodovat? Např. referendum ohledně brněnského nádraží: týká se ta věc pouze brňáků, nebo i obcí v okolí Brna, nebo dokonce všech lidí v ČR? Protože do Brna a na brněnské nádraží může prakticky přijet kdokoliv z ČR. Podobně třeba stavba nějakého silničního obchvatu: týká se především lidí, kteří mají na místě stavby pozemky, nebo spíše těch, kdo budou obchvat využívat?
3) Pokud byste nyní byli u moci, jaká konkrétní referenda byste vyhlásili?
4) Mají být referenda vždy anonamyní?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.12.2016 13:53:13 - Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka
 Dobrý den,1. Referendum je povinnost vypsat vždy, když o to požádá stanovený počet občanů. Jiný počet je samozřejmě pro celostátní referenda, jiný pro místní. Počet je věcí dohody, ale měl by být co nejmenší. Občané mají právo se prostřednictvím referenda vyjadřovat ke všem otázkám. 2. V případě lokálního referenda je to vždy podle místa, okresu, regionu, atd. Takže skupina občanů je jasně dána.Brněnské nádraží - Brno, obchvat Ostravy - Ostrava, atd.3. Především referendum o setrvání v EU, NATO, podpoře OSN, zahraničních misí,.... Výhodou je, že by stačilo jedno referendum s více otázkami. Jinak je věcí místních, k čemu se chtějí vyjádřit, i třeba k zavírací době restaurací, atd.4. Jednoznačně, když víme jak třeba hlasují zaměstnanci Agrofertu, tam ani tajné hlasování nepomůže, tak hluboce je zakořeněn strach lidí o práci. I když nechápu, jak se někdo může bát, že by ho dnes poslali na firemní polygraf. Takovým zbytečným strachem ale začíná cesta do pekla.