Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.01.2017 11:26:48 - Maléřová

rodičovský příspěvek

Kdy by mohlo být schváleno (a jakou šanci návrhu dáváte), že bude možné si vybrat rodičovský příspěvek během půl roku? Podporujete změnu? A proč to není i na rok? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.01.2017 16:34:30 - Ing. Radka Maxová

Vážená paní Maléřová,

Zákon o Státní sociální podpoře (č.117/1995 Sb.), který obsahuje i témata, na která se ptáte, je stále ještě v jednání jednotlivých orgánů Poslanecké sněmovny, tj. především Stálo komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní  menšiny a Výboru pro sociální politiku. Na poslední Komisi (14/12/2016) bylo konstatováno, že adekvátní částka  by mohla  být čerpána kdykoliv do 4 let věku dítěte, nejdříve však od 6 měsíců věku dítěte. Někteří členové komise konstatovali, že se uvolnění čerpání tohoto příspěvku může obrátit v neprospěch dítěte, zatíží to opět státní rozpočet a tento návrh bude mít i vliv na předškolní zařízení. Komise přesto tento vládní návrh podpořila, ale ve znění pozměňovacích návrhů poslankyně Chalánkové, Kailové a poslance Soukupa.Z toho vyplývá, že existují pozměňovací návrhy jednotlivých zmíněných poslanců, adekvátní orgány se touto problematikou velmi vážně zaobírají, ale hotový návrh ještě není připraven k jednání ve sněmovně. Nemám zásadní problém s přijetím tohoto zákona, ale budu velmi pečlivě sledovat, aby se rodičovská péče, která je pro dítě v jeho novorozeneckém a batolecím věku nutná, neobrátila v neprospěch péče o dítě.

Radka Maxová