Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.01.2017 11:46:46 - rosmari

pomoc v mateřství

Dobrý den, z čeho se vypočítává peněžitá pomoc v mateřství u matek, které jsou OSVČ? Vím, že si musí platit nemocenskou. Kolik a z čeho se jim výše RP vypočítá? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.01.2017 15:07:18 - Ing. Radka Maxová

Vážená paní rosmari,

pro osoby samostatně výdělečně činné není účast na nemocenském pojištění povinná, platit si ho ale můžou dobrovolně. Při splnění dalších podmínek pak mají nárok na nemocenské dávky a také na peněžitou pomoc v mateřství. Pojistné nemocenského pojištění je v roce 2017 omezené zdola – částkou 115 korun, ale také shora; tam platí, že vyměřovací základ nemocenského pojištění nemůže být vyšší než vyměřovací základ pojištění důchodového (sociálního). Úplně nejlepší by bylo, abyste si došla na nejbližší správu sociálního zabezpečení, kde Vám mohou výměr spočítat přesně pro Vaši osobu. Jinak je také dobré použít na internetu kalkulačku na podobné výpočty, kterou najdete pod odkazem http://www.penize.cz/kalkulacky/materska-osvc.

Peněžitá pomoc v mateřství se vyplácí po dobu mateřské dovolené a podmínkou je mít zaplacené nemocenské pojištění za aspoň 270 dní ve dvou letech před nástupem na mateřskou a z toho 180 dní rok před nástupem na mateřskou. Peněžitou pomoc v mateřství žena pobírá nejdřív od začátku osmého a nejpozději od začátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu, který určuje lékař. Pokud si v uvedeném intervalu termín nástupu na mateřskou sama nezvolí a neohlásí ho sociálce, považuje se automaticky za začátek mateřské šestý týden před porodem. Do té doby také musíte mít splněné potřebné doby účasti na nemocenském pojištění.

S pozdravem

Radka Maxová