prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr. h. c.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.01.2017 13:34:47 - mamba 3

Jaká regulace mešit??? II. část

Pane poslanče, můj dotaz vyvolalo pobouření, že se vůbec nějaké mešity u nás můžou stavět. Omlouvám se za ukvapený závěr, aniž bych si pořádně ověřila souvislosti, v jakých byl Váš návrh podáván, neboť mé pobouření by mělo směřovat k ČSSD nikoli k ANO. Přesto musím poznamenat, že vaše strana nemá ke krizi, vyvolané paní Merkelovou, presentovaný vyhraněný názor, který by korespondoval s potřebami ochrany národních zájmů (např. pan Stropnický). Děkuji za pochopení

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.01.2017 10:15:01 - prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr. h. c.
Jsem rád, že v našem hnutí není jeden paušální názor na řadu aktuálních problémů, to jsem zažil v předcházejícím režimu a bohatě mi to stačilo.

Ale v Hnutí ANO je na  dnešní situaci v Evropě určitý převažující názor nad ostatními – např. určitě se všichni shodneme na konstatování, že dohody, uzavřené mezi státy v rámci EU, se musí dodržovat. To platí zejména o kontrole hranic Schengenského prostoru. Podívejme se, jak reálně platí Dublinské dohody, stanovující, že žádost cizince o mezinárodní ochranu má být projednávána a rozhodnuta pouze jedním ze členských států EU. Můžeme se podívat jak plní např. Francie Maastrichtská (konvergenční) kritéria. A tak bych mohl pokračovat. A co zjistíme? Vládnoucí elity EU neplní vlastní uzavřené dohody a pak se všichni divíme, co se může v Evropě stát.

Na závěr uvedu jeden svůj osobní názor. O tom, že dnes naše hospodářství potřebuje další zaměstnance, snad nepochybuje nikdo. Dnes naše firmy potřebují zaměstnance, nejenom nekvalifikované, ale i vysoce kvalifikované. Tito lidé jsou k dispozici na Ukrajině a v dalších zemích bývalého Sovětského svazu (Bělorusko), ale EU byrokracie je k nám prakticky nepustí. Naproti tomu do Itálie proudí (dosti často neřízeně) davy lidí přes moře a na tomto pašování lidí vydělává (zejména, ale nejenom) mafie. Paní A. Merckelová si nejdříve pozvala migranty do Německa, veřejně prohlásila, že to zvládne a teď stanovuje kvóty, kterými nám určuje kolik „hostů paní Merckelové“ máme u nás nechat trvale žít.

Sebereflexe vládnoucích elit EU na situaci z minulého roku, kdy Evropa zažila nekoordinovanou invazi migrantů, je téměř nulová. Pak se nedivme, že jedním z důvodů, proč se Velká Británie obrací k EU zády, byl (a je) právě nezvládnutý migrační proud lidí, který měl pokračovat až do Anglie.


Struktura systému EU a zejména manažerské vládnoucí elity potřebují radikální zásah, jinak nejenom EU, ale celá Evropa bude mít vážné problémy. Již kdysi dříve jsem řekl, že mi chování dnešních vládnoucích elit EU připomíná konec RVHP. Tam také politika předběhla ekonomiku a strnulost manažerského systému RVHP neumožnila rychlou reakci na politickou a ekonomickou situaci států (vzpomeňme na dnes již úsměvnou situaci nedostatku toaletního papíru v ČR). Samozřejmě, že dnes, kdy základní ekonomické ukazatele Evropy směřují ještě stále nahoru, nikdo si nepřipouští krizové problémy. Ale na Titaniku, když do něj narazil ledovec, také hrála hudba a lidé tancovali a byli spokojení….