prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr. h. c.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.01.2017 12:34:05 - Beni

armáda

Dobrý den. V důsledku toho, jak se nový americký prezident o NATO, jak se chce sbližovat s VB, která vystoupí z EU. Nebylo opravdu dobré si zajistit obranu ještě jinak? Opět se teď mluví o zřízení evropské armády. Převažuje podle vás a pro vás argumenty pro nebo proti? Můžete svou odpověď zdůvodnit? A jste vůbec pro posílení výdajů na naši obranu? Neshledanou. Ben

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.02.2017 23:00:44 - prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr. h. c.
Dobrý den,nevěřím, že by dnes názorově, průmyslově a zejména politicky roztříštěná Evropa byla schopna  vytvořit funkční armádu v rozumném výhledu  cca 3-5 let. Požadavky D. Trumpa na plnění zejména finančních závazků jednotlivých států vůči NATO jsou zcela oprávněné. Naše vláda, obdobně jako vlády Slovenska, Maďarska a dalších zemí, neplní svůj závazek, který spočívá v uvolnění 2% HDP na obranu, což ČR dlouhodobě nedodržuje. Pouze Polsko plní dohodnuté závazky vůči alianci. Jako členská země Severoatlantické aliance bychom měli začít nejen připomínat, ale skutečně plnit (nejenom) finanční závazky, které jsme před lety přislíbili, a čeští představitelé by měli také deklarovat podporu přítomnosti jednotek NATO na území ČR.

 Zdraví Karel Rais