Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.01.2017 17:56:50 - Jitka Požárová

Rada české televize

Pane poslanče,
můžete ovlivnit a prosadit aspoň kontrolu a transparentnost České televize? Než se dohádají soupeři o obsazování Rady,tak zase zmizí miliardy v rozpočtu ČT.A to za opakované pořady,slaboduché soutěže a neúspěšnou vlastní tvorbu.Směr bulvár.Odtud také ředitel Dvořák přišel.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.02.2017 12:59:09 - Ing. Martin Kolovratník

Vážená paní Požárová, 


vašim obavám rozumím a chci vás ujistit, že ani mě podezření na netransparentnost nechává klidným. Musím se však pohybovat v mantinelech, které mi dává zákon. Poslanci totiž nesmí jakýmkoliv způsobem zasahovat do vedení České televize - protože ta musí být na politice nezávislá. Systém funguje tak, že ČT musí každoročně Poslanecké sněmovně předložit výroční zprávu a kompletní přehled hospodaření. Kolik stál provoz, kolik stály pořady, nákupy práv apod. Pokud máte jakýkoli postřeh, že někde mizí peníze neúčelně (konkrétní pořad, nekvalitní soutěž), dejte mi vědět. Jako člen sněmovního výboru pro média se vaším jménem na tuto věc budu ptát a budu požadovat odpověď. Stejně tak se můžete i vy sama obrátit přímo na kontrolní orgán - Radu ČT a  žádat vysvětlení! Na druhou stranu – buďme féroví. Chápu, že se Vám některé pořady vysílané na ČT nemusí líbit. A nelíbí se ani mě. Stejně jako jiné pořady na soukromých televizích. Myslím, že se zde hodí uvést pořekadlo "sto lidí, sto chutí", takže je jasné, že nelze vytvořit pořad, který se bude líbit všem. 

Závěrem zopakuji svůj pevný postoj: nemá smysl se handrkovat a měnit způsob volby radních. Ať vyhrají ti nejlepší, kteří získají nadpoloviční podporu poslanců. Osobně se chci zasadit o zvýšení pravomocí kontrolní rady! Měla by mít víc šancí na analýzu kvality pořadů, sama mít svůj odborný tým profesionálů a vyvíjet na vedení tlak proti bulvarizaci. A ještě jedna věc. Ve Sněmovně máme připravený nový zákon na posílení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). A ten by měl televizi velmi dobře proklepnout. Bohužel zákon prosazuje pouze Hnutí ANO. Ostatní politici z ČSSD, KDU, ODS i TOP09 jsou proti. A já se ptám. Proč asi?