PaedDr. Ivana Dobešová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.02.2017 13:05:14 - Markéta Hrubá

Podporujete návrh opozice?

Já nemám nic proti vzdělávání učitelů. Jen jak by to vypadalo v praxi? Docházeli by na nějaký kurz a pokud ano, z čeho by byl financován? Jak by to ovlivnilo výuku? To by musela škola na půl roku hledat záskok? Dost špatně totiž někoho jen na půl roku hledáte. Možná by učitele v takovém případě mohli nahradit nějací studenti pedagogické fakulty v rámci praxe. A třetí věc, co když toho někdo zneužije pro osobní volno na své koníčky a tak, nikoliv na samostudium?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.02.2017 9:36:46 - PaedDr. Ivana Dobešová
  14.00

Dobrý den,

návrh, o kterém ve svém dotazu hovoříte, je jedním z pozměňovacích návrhů, které byly předloženy v průběhu projednávání novely zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících. Tento návrh na tzv. „volno pro vlastní vzdělávání nebo tvůrčí činnost“  je předkladatelem odůvodněn a vyspecifikován.  Nyní je intenzivně diskutován a bude záležet na rozhodnutí Poslanecké sněmovny, zda bude schválen. Rozhodnutí PS v tuto chvíli nelze předjímat.  

V návrhu je položen důraz na odpovědnost ředitelů škol a důsledné vyžadování plnění stanovených podmínek, splnění účelu dalšího vzdělávání a doložení a zdokumentování veškerých výstupů. Na návrh v tuto chvíli pohlížím jako na pokus posílit roli učitelů jako klíčového faktoru ovlivňujícího kvalitu vzdělávání. Návrh neřeší a ani nepředpokládá finanční nároky, které by nesla škola na absolvování DVPP uvolněného učitele v případě čerpání výše uvedeného volna. Co se týká Vaší otázky případného zneužití výše uvedeného institutu „volna pro vlastní vzdělávání nebo tvůrčí činnost“ a nedodržení zákonných podmínek pro jeho čerpání, domnívám se, že by se jednalo o vážné porušení pracovní kázně a vůči takovému zaměstnanci by škola musela postupovat striktně podle příslušných ustanovení zákoníku práce.

S pozdravem


Ivana Dobešová
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE