Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.02.2017 14:03:46 - 1ANDY

Můžete mi prosím vysvětlit, proč stále chcete daňovou progresi? Lékařům a jiným pracovníkům, kteří konečně berou vyšší platy a

dostali přidáno, jim to zdaníte a zase je o ty peníze oberete? Na jedné straně chcete, aby zaměstnavatelé zvyšovali mzdy a pak vyšším zdaněním ty peníze lidem zase vezmete? Lidé s nižšími příjmy a dětmi už skoro žádné daně neplatí. Ti s opravdu velkými příjmy mají daňovou přirážku! Že to mají v některých jiných zemích, na to se nevymlouvejte, taky mají mnohem vyšší platy a menší odvody za zaměstnance, takže jim ty větší platy mohou dát.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.03.2017 15:50:38 - Jan Birke
Dobrý den,

návrhem na progresi bouráme systém (rovná daň), který vyhovoval především těm nejbohatším. Naše daňová reforma pouze vrací stav do normálu, včetně větší solidarity bohatých s chudými. Náš návrh je  rozpočtově neutrální, nezatíží veřejné rozpočty. Považujeme za správné, aby současné dobré časy ekonomiky pocítili také lidé s průměrnými nebo nízkými příjmy.

Solidární přirážka, kterou pravděpodobně zmiňujete, byla samozřejmě krok správným krokem, který jsme podporovali. Co jsme ale nepodporovali, bylo její časové omezení jen na dobu krize. Jsme přesvědčeni, že daňový systém by měl vykazovat dostatečnou míru solidarity, proto vláda pod vedením ČSSD zrušila časové omezení pro trvání této solidární přirážky. Samotná solidární přirážka ale rozhodně nezaručuje solidární daňový systém. Co je solidárního na tom, když platí stejné daně lidé s příjmem 100 tisíc korun jako lidé s příjmem 15 tisíc korun, kteří mají co dělat, aby každý měsíc zaplatili nájem, energie a zajistili rodinu? Podle našeho názoru nic. Není tedy pravda, že progresivní zdanění máme již nyní: máme rovnou daň, která nejvíce znevýhodnila lidi s nízkými příjmy. To chceme naší progresivní daní změnit.

Co se týká lékařů a jiných pracovníků – tady máte zřejmě na mysli hranici necelých 50 000 Kč, od které se zavádí progrese. Zatím jde o návrh a tu hranici budeme ještě dále diskutovat. Není to tedy hotová věc, chceme samozřejmě slyšet názory veřejnosti (včetně toho Vašeho) a budeme je určitě brát v úvahu.

S úctou

Jan Birke