Mgr. Libor Michálek, MPA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.03.2017 15:46:08 - Martin Veselý

Ústava

1, Nemyslíte, že by si přímo volený prezident zasloužil i víc pravomocí?
2, Nemyslíte, že by ústava zasloužila obměnu ve více pasážích? Třeba přímá demokracie je v ní zakotvena, ale zákon dodnes chybí. Nebo co počet poslanců a senátorů? Skutečně jich potřebujeme tolik?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.03.2017 14:31:50 - Mgr. Libor Michálek, MPA

ad 1) Pravomoci by měly být vyváženy s odpovědností. Proto jsem navrhoval změnu článku 54 odst. 3. Pokud by odpovědnost byla posílena, mohou být posíleny i pravomoci

ad 2) Ano, Ústava vyžaduje změnu ve více pasážích. Můj návrh směřoval do oblasti, kterou zatím neřeší novela Ústavy projednávaná ve Sněmovně. (ta má za cíl změnit několik pasáží)

 ad 3) Ve Sněmovně je i zákon o obecném referendu. Je ostuda, že Ústava existenci tohoto zákona předpokládá už od roku 1920 a stále není. Kéž by byl do voleb.

 ad 4) Návrh na snížení počtu poslanců a senátorů není možné z časových důvodů projednat před volbami. Předpokládám řešení této otázky po volbách.