Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.06.2012 8:52:15 - hanka.plna

ROP Severozápad stal součástí předvolebního boje těch politických stran

Regionální operační program Severozápad byl pozastaven kvůli výsledku auditu, který odhalil pochybení u všech namátkou kontrolovaných projektů a podezření na korupci, z níž byl obviněn i bývalý ředitel dotačního úřadu. Problém navíc může být závažnější jelikož příjem žádostí o dotace byl už zastaven u dalších čtyř programů. Vy jste program dlouho bránila. Co na to říkáte? A jaké to bude mít pro kraj důsledky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.06.2012 8:31:53 - Jana Vaňhová
Vážená paní Plná, váš dotaz je jasnou ukázkou toho, jak média informují veřejnost neobjektivně a nekompletně. Do médií se skutečně neoficiální a neověřenou cestou dostala informace, že auditorská společnost Deloitte Advisory objevila údajně ve všech 35 kontrolovaných projektech z Regionálního operačního programu Severozápad nedostatky. Ověřená a pravdivá informace však je, že na základě šetření Deloitte Advisory odeslalo Ministerstvo financí ČR do Evropské komise zprávu, která rozhodně nic takového nepotvrzuje. O tom však již média tak masivně neinformovala, jde totiž o pozitivní zprávu. Budu hovořit jen za Ústecký, kterého se z 35 kontrolovaných projektů týkalo jen sedm (zbývajících 28 projektů patří Karlovarskému kraji, městům a obcím). Závěry jsou jasné - žádný náš projekt nebyl předražen. Z uvedených 7 byly čtyři zcela bez výhrad, u zbývajících třech došlo k „administrativnímu“ pochybení. Nyní uvedu příklad takového pochybení. Během rekonstrukce střední školy došlo k odhalení skrytého havarijního stavu jednoho stropu a bylo potřeba tuto situaci okamžitě řešit – šlo o havárii. Nicméně evropské směrnice pro vyplácení dotací hovoří jasně – jakoukoli změnu je třeba hlásit minimálně půl roku předem. V tomto případě to nešlo, a tak jsme se dopustili administrativního pochybení.

Jsem přesvědčená, že se ROP Severozápad stal součástí předvolebního boje těch politických stran, které nemají pro náš kraj žádný program a pouze bez jakýchkoli důkazů osočují a kriminalizují. Věřím, že se rychle prověří všechna nařčení a proplácení projektů bude obnoveno. Pokud přeci jen někdo pochybil, musí nést následky. Žádné důkazy jsem však zatím neviděla. ROP Severozápad pomáhá ústeckému kraji při rekonstrukcích silnic, škol, domovů důchodců, ale také při udržování a vytváření nových pracovních míst.