Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.06.2012 19:25:33 - Linda Švábová

Ústecký kraj podporuje transformaci sociálních služeb

Dobrý den, co říkáte na plánovanou transformaci sociálních služeb, kterou plánuje pan Drábek,a která má být započata právě na Ústecku? Klasické ústavy s několika desítkami chovanců mají prý nahradit rodinné dvojdomky nebo nové byty, na které dostane kraj peníze od státu

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.06.2012 18:32:27 - Jana Vaňhová
Ústecký kraj podporuje transformaci sociálních služeb, která má za cíl přistupovat k lidem s mentálním či zdravotním postižením individuálně a nabídnout jim možnost vést život, který se co nejvíce podobá běžnému. Smyslem transformace sociálních služeb je především opuštění vize velkých ústavů sociální péče s mnohalůžkovými pokoji a prosazování vzniku domácností, kde jsou klienti schopni žít samostatně v menším počtu a učit se tak soběstačnosti a menší závislosti na pečovatelské službě. Jedním z důležitých předpokladů k úspěšné realizaci je fakt, že řada klientů, kteří se aktuálně nacházejí v ústavu, reálně péči v pobytové sociální službě nepotřebují.

V praxi to znamená, že se staví domky s byty, nebo se byty pronajímají či kupují, a malá skupina klientů (max. 6 osob) v něm společně bydlí. Pravidelně za nimi pak dochází sociální pracovníci, kteří dohlíží na dodržování základních pravidel a pomáhají s případnými složitějšími úkoly.

Na území Ústeckého kraje se do projektu zapojily dva ústavy – Domov pro osoby se zdravotním postižením Hliňany a Ústav sociální péče Lobendava, které patří mezi příspěvkové organizace Ústeckého kraje. V další fázi projektu se bude řešit podpora zpracování transformačních plánů dalších pěti ústavů a odborná příprava jejich zaměstnanců pro poskytování sociálních služeb komunitního typu.