PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.06.2017 9:35:41 - šumák

Lithium

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat, jestli je Vám známo, co se děje kolem objevu velkého množství lithia na Cínovci. V zimě se objevily o tom zprávy, ale od té doby je ticho po pěšině, což mě vede k podezření, že v tom tichu se potají odehrává něco podezřelého. Někde jsem si přečetla, že by zisky z těžby více než bohatě zaplatily náš státní dluh. Myslím si, že by stát měl založit těžební společnost a zisky by měly jít do rozpočtu. Bohužel se bojím, že se to zase za úplatky "předá" nějakému zahraničnímu vlastníkovi. Takové jednání (asi dosti pravděpodobné - v dnešní době) mi zavání vlastizradou, doslova. Co udělá KSČM? Aspoň to rozvířit a ukázat prstem na ty, kteří to provádějí, když už by tomu nešlo zabránit. Já vím, není to Váš obor, ale jistě by to bylo dobré předvolební téma. Zdravím Vás a děkuji také za předchozí odpověď na otázku vzdělávání. Pavla

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.06.2017 23:40:53 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Vy mi, paní Pavlo, kladete otázku k enormně důležité věci - a já mám v kalupu na mnoha jiných stavech tentokrát trestuhodné zpoždění. Moc se omlouvám. Rozviřovat jsme to už začali - nejenom v médiích, ale i interpelacemi v PS PČR a také nedávným seminářem za účasti několika poslanců i činitelů příslušných ministerstev a specialistů přímo z branže. Loupež tam skutečně hrozí gigantická. Ve světovém žebříčku nalezišť nerostu, z nějž se lithium extrahuje, jsme na třetím místě. Vlivný americký zdroj uvádí, že ho v severozápadních Čechách jsou 1,2 - 1,4 miliónu tun. Tržní cena uhličitanu lithného (lithium carbonate) už atakuje 20.000 dolarů. Těžební náklady činí u nás buď kolem 2.000 USD, resp. zhruba 3.500 USD/t (v závislosti na tom, zda se těží ze "solanky" nebo "z pod země"). Odvod státu je nastaven na cca 10.600 Kč/t, tedy řekněme lehce přes 400 USD. Připočíst třeba i náklady přepracování prvotní suroviny na onen uhličitan lithný (nad jejich kvantifikací opoziční blok za naší účasti právě pracuje, podle všeho však zdaleka nepředstavují většinu rozdílu mezi ciframi viz výše).
Kolem tématu se záměrně šíří veliká mlha - jak pokud jde o skutečný výnos, tak pokud jde o to, kde všude už podnikaví vykukové zastrčili své drápy, aniž se to dozvěděla veřejnost. Nerosty patří z Ústavy nám všem a rovným dílem. Jediné správné řešení proto spočívá v tom, že těžit bude český státní podnik (Diamo nebo dokonce nová právnická osoba, založená pro daný účel). Právě podnik či podniky, jejichž výnos poteče do státní kasy, by měly mít monopol i na zpracování nerostu a také výrobu konečných produktů. Ty všechny musí být pod pedantickou a kvalifikovanou kontrolou finančních toků. Mluví-li se o "čtvrté průmyslové revoluci", právě lithium je obrovskou šancí, jak začít budovat celé nové odvětví moderního průmyslu v českém a kolektivním vlastnictví - coby jeden ze základů naší obnovené ekonomické suverenity a prosperity. Grázlíků, kteří tomu zkusí hodit klacky pod nohy, budou jistě spousty. Tím širší, profesionálnější a bojovnější alianci všech, kdo tohle "rodinné stříbro" budou bránit jako lev, to bude vyžadovat.