Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.07.2017 15:50:55 - Sju

Myslíte, že se letos do sněmovny dostanete?

Přemýšlím, zda vás volit. Ale nerada bych, aby byl můj hlas zbytečný. Taky trochu váhám, protože znám hlavně Bartoše a dál už jste pro mě trochu neznámou. Na druhou stranu není moc na výběr, když nechcete ty zprofanované tváře nebo strany bez idejí a programu. Vy ale existujete dlouho a možná si šanci zasloužíte.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.07.2017 15:58:25 - Mgr. et Mgr. Jakub Michálek
Dobrý den, děkuji vám za dotaz. 
V Pirátské straně jsem už 8 let, 3 roky jako zastupitel na Magistrátu v Praze a nikdy jsme neměli tak dobré šance. Průzkumům moc nevěřím, protože nám historicky zatím vždycky předpovídaly horší výsledek, ale naše preference rostou a v několika průzkumech máme víc než 5 %. Například v posledním průzkumu máme již 5,2 %. Lidi si začínají uvědomovat, že když se dostanou do sněmovny stejné strany jako tam sedí teď, tak se asi těžko něco změní.  
Náš program není vůbec složitý. Vychází z toho, že jsme se před osmi lety sešli jako lidi bez politických zkušeností a prostě jsme chtěli založit novou stranu, která bude moderní a za kterou se nebudeme muset stydět. Vznikli jsme zdola, máme transparentní bankovní účet a účetnictví, zveřejňujeme kontakty s lobbisty a čerpáme dobré nápady ze zahraničí. Na rozdíl od Věcí veřejných a ANO u nás funguje přímá vnitrostranická demokracie, a tedy hájíme zájmy voličů a nikoliv miliardářů, kteří si najímají za desítky milionů mediální agentury a kupují média, aby lidem podsouvali věci, které nejsou v zájmu voličů, ale zato díky nim rostou majetky miliardářů. 
Typicky jde o milionové dotace, o kterých si normální člověk může jen nechat zdát. Nejde jenom o Čapí hnízdo a korunové dluhopisy, jde o vytváření obrovské klientelistické sítě, která vzniká kolem Agrofertu a která dosud byla úplně stejně kolem ČSSD a dříve ODS. To je příznak toho, že na systému je něco špatně. Nejde o drobná osobní selhání, ale o vlastnost zkorumpovaného systému. 
Samozřejmě to chápeme, jakmile je někdo miliardář, tak si to chce udržet a jedinou cestou je hrabat pořád víc, ale to neznamená, že to je dobře, naopak každé rozumné společenství se proti tomu musí bránit. Politik prostě nemá hrabat pro sebe, ale má se starat o lidi kolem sebe, kteří si ho za to platí. Stejně tak v Itálii měli problém s Berlusconim a přijaly kvůli tomu zákony proti střetu zájmů. Totéž udělali v dalších západních zemích. V naší zemi jsou protikorupční opatření v některých ohledech horší než v Rusku. Zajistit, aby si mocní nemohli dělat, co chtějí je jednou z našich priorit.
Po 3 letech na pražském magistrátu jsme získali hodně zkušeností, co je v našem státě špatně. Žijeme v nové době, která potřebuje nové nápady, kterých máme spoustu. Za těch 8 let fungování strany jsme nasbírali dost zkušených lidí i nás oslovila řada nezávislých odborníků. Kromě předsedy Ivana Bartoše máme také třeba starostu Mariánských lázní, kterého si lidi zvolili, protože už měli dost tamní korupční party, máme radního v Brně, 4 zastupitele v Praze, radního v Karlovarském kraji a další krajské a komunální zastupitele, s naší podporou byli zvoleni 4 senátoři. Troufám si říci, že jsme na tom podstatě lépe, než když jsme kandidovali v minulých volbách.
Do sněmovny letos kandidujeme s tím, že chceme:

1. kontrolovat mocné, jako to děláme v Praze, například zavést průhledné hospodaření, vymáhat osobní odpovědnost úředníků a politiků, zastavit úniky peněz (biopaliva, ČEZ, daňové ráje apod.),
2. bránit lidi před šikanou (lichvářské ubytovny, EET, OSA, exekuce apod.), 
3. zjednodušit stát pomocí technologií, abychom si vše vyřídili z domova a nemuseli obíhat úřady,
4. bránit svobodu - jejím základem je vzdělaná a kulturní občanská společnost, které se politici dneska děsí.
Už dávno nejsme strana jednoho tématu, i když odborníků na počítače a technologie je u nás stále dost. Celý široký program podle ministerstev naleznete na našem webu www.pirati.cz. Pokud by vás zajímalo něco o mně osobně, mrkněte se na můj profil na linkedin.
Mějte se fajn