Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.01.2011 21:41:02 - Zuzka

Zásadní změny ve financování ROP

Dobrý den paní hejtmanko, děkuji za předchozí odpověď. Slyšela jsem, že se vláda chystá zredukovat počet regionálních rad, které bojují o evropské peníze. Neobáváte se, že bude zrušena právě rada, po kterou patří i Ústecký kraj?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.01.2011 11:55:24 - Jana Vaňhová

O redukci počtu regionálních rad do konce programového období jsem nic neslyšela, ani bych se jí neobávala. Ústecký kraj je velký region, který sám o sobě splňuje podmínky jako region NUTS 2. Spíše než o zrušení naší rady se uvažuje o osamostatnění Ústeckého kraje od příštího volebního období.
Co je však velký problém v oblasti dotací z evropských fondů je změna způsobu financování. Dotace z regionálních operačních programů (ROP) jsou z největší části financovány z Evropského fondu pro regionální rozvoj, který se na celkové částce dotace projektu podílí z 85 %. Zbývajících 15 % dotace musí být zajištěno z tzv. národních veřejných zdrojů České republiky. Jedná se zejména o státní rozpočet a rozpočty krajů, obcí a jiných veřejnoprávních subjektů. V srpnu 2010 vláda ČR svým usnesením rozhodla, že ROPy již nadále nebudou spolufinancovány ze státního rozpočtu. Původní srpnové usnesení bylo dne 22. září 2010 nahrazeno usnesením vlády č. 675. Podle něj projekty schválené výborem regionální rady po tomto datu nebudou mít nárok na spolufinancování ze státního rozpočtu, což v případě ROP Severozápad činí výpadek financování ve výši 7,5 % z částky dotace. Dále nebude spolufinancování ze státního rozpočtu od roku 2011 hrazeno u projektů krajů a krajských organizací, byť byly schváleny ještě před 22. zářím 2010.
Tento krok vlády bude mít vliv na spolufinancování projektů všech veřejnoprávních subjektů (obce, sdružení obcí apod.), které budou muset dofinancovat 15 % celkových způsobilých výdajů projektu z vlastních zdrojů. Z krajských rozpočtů bude také uhrazen podíl státního rozpočtu u schválených integrovaných plánů rozvoje měst předložených ve 3. výzvě, která byla ukončena 15. prosince 2010.