Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.09.2017 10:12:16 - Verba

hlasování o vydání BsF

Jaký smysl má odejít při hlasování ze sněmovny nebo se zdržet hlasování? Možná je obvinění vykonstruované, ale jak jinak to chcete dokázat, než u soudu? Mě přijde vaše jednání dost zbabělé, ale je mi jasné, že víte, že bez Babiše byste nebyli ani vy. Také nechápu, k čemu tak včera bylo celé to divadlo? Babiš s Faltýnkem jsou obviněni z něčeho, co měli udělat ještě před vstupem do politiky. Jaký smysl tak zde má imunita? Prosím, odpovězte mi věcně. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.09.2017 15:49:31 - Mgr. Jana Pastuchová
Dobrý den, ještě ten den dopoledne jsem byla rozhodnutá, že budu hlasovat pro vydání kolegů poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Sice jsem měla nějaké pochybnosti, o kterých jsem i veřejně mluvila, ale považovala jsem za zásadní, aby se celá kauza řádně vyšetřila a prokázala se jejich vina nebo nevina. Navíc jsem během těch čtyř let vždy hlasovala pro vydání poslanců, nehledě na důvod či politickou příslušnost. Zásadním momentem se pro mě stala hned na začátku dané schůze sněmovny výzva obou kolegů, ať je sněmovna k trestnímu stíhání vydá. Tento krok považuji za férové jednání a popravdě, trochu se mi i ulevilo. Následovala však série projevů poslanců, především z ČSSD, ODS a TOP 09, které mě přiměly mé rozhodnutí přehodnotit. Nechci být totiž součástí jejich honu na čarodějnici, myšleno Andreje Babiše, a svým hlasováním jsem nechtěla podpořit jejich mnohdy až zvrácenou argumentaci. Zároveň jsem také chtěla dát najevo, že mám pochybnosti o načasování celé kauzy a kvalitě žádosti o vydání, kterou Policie ČR (pod taktovkou státního zastupitelství) do sněmovny doručila a která se stala veřejným tajemstvím. Nemám patent na rozum, nejsem soudce ani nemám křišťálovou kouli, a tak jsem nakonec nebyla pro ani proti vydání a opustila jsem sál v době hlasování jako moji kolegové. Na výsledku to nic nezměnilo, ale pro mě to význam mělo. Pro někoho možná zbabělost a alibismus, pro mě kompromis, jak se s tím vším vypořádat.

S úctou,
JP