Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.09.2017 14:53:17 - Hvizd

Jak byste hodnotil současné politiky?

Podle mě je vystihuje jedno rčení: Zloděj křičí, chyťte zloděje.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2017 17:59:15 - Ing. Ivo Bezecný

 Nebyl bych tak přísný. Myslím si, že v podstatě jde o lidi jako jsme my všichni, se svými slabostmi, neřestmi a tendencí podléhat lákavým svodům.... Problém je většinou jinde - vysoké funkce nabízejí příliš mnoho lákadel, od různých paušálních diet (nikým nekontrolovaný příjem) přes zbytečné zahraniční cesty až po přijímání různých darů.  Zatímco běžný smrtelník musí každý výdaj podrobně vysvětlovat poskytovateli zdrojů, u politiků tato odpovědnost odpadá. A z toho pak plyne stare dobré rčení "příležitost dělá zloděje".

Odbourejme výsady (včetně tzv. poslanecké imunity), odbourejme všechny ty různé výhody, zkrátka odbourejme všechny ty obědy zdarma a nebudou-li příležitosti, třeba bude I méně zlodějů.

Rozumím však tomu, že nikdo si sám pod sebou větev nepodřeže, takže problem je věčný a neřešitelný. Smutné, ale nejen naše. Co existují veřejné statky, existuje a bude existovat I boj o přístup k nim. A vyhrávají ti, kteří jsou nejvýše. U opic má vedoucí samec přístup ke všem samicím v tlupě. U jejich vývojových potomků má vůdčí samec větší přístup k veřejným zdrojům. A s chutí toho využívá.