PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.11.2017 23:23:19 - jeho nejtemnejsi temnosti

pane místopředsedo 3

Díky za odpověď ale chtěl bych trochu reagovat. Definice neutrálního státu je nebýt součástí žádných mezinárodních vojenských struktur, což Ukrajina není, ale uniká mi souvislost vojenská neutralita x oligarchové, kteří jsou mimochodem stejní i v Rusku, taky je tam celá ekonomika v rukách oligarchů, kteří jsou často ještě horší.zloději včetně toho jejich povedeného prezidenta. Co se týče naší obranyschopnosti, no jak si takovu věc představujete ekonomicky, vybudování velké armády by stálo spousta peněz a vybudování obranného průmyslu zrovna tak, kromě toho že nemáme technologie a obranyschopnost už nezajistí že budeme dávat pancíř na traktory a kdo by to zaplatil? A váš ekonomický recept ten jste neprozradil, kde můžeme vzít to sebevědomí, když je tady ekonomika v rudkách zahraničních společností a export představuje 85% ekonomiky. Pro tyto firmy by nebyl žádný problém postavit jakoukoliv fabriku kdekoliv jinde, a pak tu budeme mít jen hromadu zavřených fabrik, co byste s tím dělal?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.12.2017 15:13:19 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Těch fabrik, které nás vrátí do suverénnější pozice, se od zahraničního kapitálu samozřejmě nedočkáme. On je tu má - a pak třeba stěhuje za ještě levnější prací - pro svůj zisk, a ne náš prospěch, to se rozumí. Východiskem jsou jen průlomy ve veřejném vlastnictví, které je potřeba ochránit zákonem o jejich nezcizitelnosti. Dvousettisícovou armádu musela mít první republika i poválečné Československo - těm totiž hrozila masivní vojenská hrozba konkrétních států. A právě to je dnes úplně jinak, takže i obranyschopnost zakládá docela jiné nároky. Jde o schopnost ubránit zemi proti terorismu, který vede "asymetrické války". A to je jen v silách nevelkých speciálních jednotek - a určitou měrou zřejmě    i něčeho na způsob švýcarského miličního systému. Obojí by - pokud se to nestane kořistí tunelářů - nestálo o nic víc, než kolik činí dnešní armádní výdaje na zbraně a operace, které nás samotné nejenže nijak nebrání, ale mohou dokonce i ohrozit svým bumerangovým efektem. Ukrajina v rukou dnešního holportu megazlodějů a fanatiků, pyšných na nacistický rodokmen, je "nezávislá" jen na papíře. Oligarchové jsou samozřejmě i v Rusku, v zahraniční a bezpečnostní politice však už nehrají onu roli, jako za Jelcina. Rakousko, Švýcarsko i další evropské země v NATO nejsou. Lidé si tam nepřipadají o nic méně bezpečně než u nás.