MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.07.2012 12:05:12 - veronika.cihelková

Situaci ve zdravotnictví hodnotím delší dobu kriticky

Vláda ČR 19.7. na své schůzi vydala negativní stanovisko k senátní novele zákona o zdravotních službách. Co si o tom myslíte? Vždyť novele odstraňovala zásadní nedostatky v zákoně, kdy je například nutný k lékařskému zákroku souhlas obou rodičů. Nemyslíte si, že už je dost politiky, kdy každý kloudný návrh je poslán k ledu jen proto, že jej předložil někdo jiný?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.07.2012 13:32:27 - MUDr. Zdeněk Schwarz
Pěkný letní den přeji,

děkuji za dotaz a spíše Váš názor na situaci ve zdravotnictví, kterou také hodnotím delší dobu kriticky. Ano, máte pravdu, je to podivné. Já mám delší dobu pocit, který vychází i ze zahraničních zkušeností se zdravotnickými systémy v zemích EU i jinde, že se asi někdo zbláznil. Měli jsme dobré zdravotnictví, které i dobře fungovalo a byl i dostatek dobrých zdravotníků a odborníků světového formátu. Několik posledních let se neustále politici předhánějí v tom, jak to naše dobré zdravotnictví musí celé předělat, zlepšit, zkvalitnit, reorganizovat, reformovat nebo snad transformovat v něco, co sami často ani neumí popsat a zdůvodnit, ale přesto to dělají. Já říkám, že ho neustále kazí (expresivnější, ale výstižnější výraz v hovorové češtině máme – mrví). A nevím proč. Zatím jediným vysvětlením je kšeft, peníze, nahrabat si atd. Zrušili jsme si dvoustupňový postgraduální vzdělávací systém, který někde ve světě dokonce zavádějí a jinde nám záviděli… Mnozí odborníci a potencionální mladí kvalitní lékaři nám odešli do zahraničí a nebo ze zdravotnictví, protože nevidí perspektivu a jsou znechuceni, co se ve zdravotnictví děje. Celá Evropa dělá maximum proto, aby udržela funkční zdravotnictví a zajistila péči o občany, jejich agentury drancují východní země o kvalifikované lékaře a firmy přetahují „mozky“. Naše politika je opačná, ukážeme lékařům volné dveře. Neuvěřitelný hazard, který bude mít dopad na celé zdravotnictví i společnost a občany. Zdravotnická reforma je vlastně v ČR co? Nic. Poplatky a změny cen léků nebo boj se zdravotníky a zákony plné závažných a zásadních chyb. Kdyby kterákoliv jiná profese udělala takové zmetky, tak by buď zkrachovala nebo ji zavřeli. Ale naši tvůrci zdravotnických zákonů jsou ještě snad národními hrdiny a arogantně se nám smějí. Neuvěřitelné. Místo aby někdo konečně šlápnul na krk těm, co to zmrvili a kazí nebo těm co to rozkrádají a na systému se dobře živí, tak vše negativní přenášejí na občany, respektive na pacienty, tj. ty nejcitelnější. Pokud nemáme ve státní kase peníze, tak musíme šetřit především jinde, ale ne na zdravotnictví. Zrušme nějaká ministerstva, úřady, ústavy a další zbytné přebujelé a drahé aparáty a omezme jiné resorty, ale zajistěme funkční kvalitní zdravotnictví. V Senátu se kolegy lékaři snažíme situaci alespoň nějak opravit nebo napravit, ale je vidět, že někteří nemají zájem. Škoda. Možná si ještě neuvědomili, že každý je jen člověk, který bude nemocný a bude potřebovat pomoc.

Hezké léto

Schwarz