Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.12.2017 10:15:56 - zip-zipo

sestavování vlády

Dobrý den. Nevím, zda jako nováček budete v otázce ústavního práva chytřejší než já, ale předpokládám, že ano, když jste člen ústavně-právního výboru. Jestliže vláda nezíská důvěru a přijde na druhý pokus, zas ji bude sestavovat zase Babiš. Může navrhnut i stejné ministry? Nebo musí se vůbec něco změnit? Je nějaká podmínka, kterou musí při opakovaném pokusu o získání důvěry premiér (nebo ve třetím pokusu předseda sněmovny) splnit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.12.2017 10:06:05 - Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. S ohledem na skutečnost, že jsem se stal ministrem zdravotnictví, nejsem již členem žádného výboru v poslanecké sněmovně. Pokud jde o otázku týkající se osoby premiéra či samotného složení vlády, pak platí dle Ústavy následující. V případě prvního i druhého pokusu volí osobu premiéra prezident republiky. Obou případech může být zvolena tatáž osoba. I v minulosti již nastal takový případ, např. když byl v případě prvního i druhého pokusu jmenován premiérem tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek. Co se týče složení kabinetu, předseda vlády může navrhnout prezidentovi stejné ministry, avšak může provést i jakékoli změny. Dokonce ani při třetím pokusu nejsou stanoveny žádné omezující podmínky týkající se výběru kandidátů na ministry. Není tedy vyloučeno, aby se jeden člověk stal ministrem určitého resortu při všech třech pokusech o získání důvěry poslanecké sněmovny.