PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.12.2017 8:15:47 - Kladeňačka1

Kam až sahá NHR Neustálý Hospodářský / finanční / Růst , až daleko , vysoko do vesmíru k Marsu? ? A koho vlastně OBOHACUJE ?

Dobrý den pane doktore Skálo . Mám pár zásadních otázek .Jedna se týká toho SVATÉHO , vizionářského neustálého HOSPODÁŘSKÉHO růstu .Celý svět NEUSTÁLE hospodářsky finančně roste bohatne .Našemu ČR OLIGARCHOVI p P. Kellnerovi jeho usilovnou , poctivou , užitečnou prací? jen za jeden loňský rok vzrostly osobní zisky o 55 miliard. Dá se říci , že nám pan Kellner hospodářsky bohatě vyrostl .Kolik tím neustálým hospodářským růstem UBYLO v Havlově režimu ČR BEZDOMOVCŮ i jinde ve světě , ubylo snad hladomorů ? To jsem se nikde nedočetla . Všichni politici světa mluví o NHR , který obohacuje bohaté a způsobuje betonováním orných polí a kácením lesů a pralesů přírodní pohromy . Kdy to šílenství NHR skončí ? Nezahubí nás to chtivé , nenasytné oligarchistické NHR? Nezhoršilo se vše pádem komunistického střídmého , skromného socialismu . Sám W Churchill vyděl v kapitalismu vadu špatného přerozdělování zisků z NHR a i oběžník papeže PIA XI deproletarizace proletariátu o ledačem vypovídá .Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.12.2017 23:00:36 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Máte pravdu, rostou hlavně zisky těch, kdo už nejbohatší ze všech jsou. O tom byla logika kapitalismu vždycky, teď je však právě o tom ještě mnohem víc. A to proto, že už nemá kam expandovat. Nůžky mezi "penězi, co chtějí dělat zase jen peníze" - a příjmy těch, kdo ty zisky produkují svou prací - se tak rozevírají do stále perverznějšího úhlu. A ty první to v míře, v níž se nemohou zhodnocovat na trhu reálného zboží a služeb, táhne do burziánských spekulací a "zločinu bílých límečků": Tam ovšem inkasují skrznaskrz parazitní zisk, aniž generují jakoukoli přidanou hodnotu. Zůstávají po nich naopak stále větší "černé díry", které ta kasta vyvolených "znárodňuje" - aby se pak mnohdy stala sama jejich věřitelem, který svá vlastní hazardérská manka tahá i s úroky z kapes nás, daňových poplatníků. Kapitalismus na to řešení nemá. To leží už jen za jeho horizontem.