JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.01.2018 10:13:33 - zemědělec

vrácení dotace

Pokud bychom museli vrátit dotace na Čapí hnízdo, znamená to, že by tento Babišovův projekt museli platit občané ze svých kapes. A já se ptám, neměli by pak být i vlastníky? Proč by mělo být Ćapí hnízdo (nebo cokoliv) soukromé, když to platíme ze svých daní? Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.01.2018 16:17:38 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,

jak jste patrně v posledních dnech zaznamenal, Ministerstvo financí navrhlo vyjmout z evropského financování projekt Čapího hnízda spolu s dalšími projekty, u kterých probíhá správní či trestní řízení nebo šetření ze strany OLAF.

Čapí hnízdo, stejně jako všechny ostatní projekty, bylo předfinancováno z rozpočtu poskytovatele dotace Regionální rady ROP Střední Čechy a případné vyjmutí projektu na tom nic nemění, protože Česká republika již od EU obdržela za příslušný operační program plnou platbu. Diskuze o vyjmutí či nevyjmutí tedy nemá žádný faktický vliv na množství peněz, které ČR z EU dostane, je to v zásadě účetní záležitost.

Pokud dojde k vyjmutí projektu Čapího hnízda, bude další postup záviset právě na Regionální radě. A jestliže ta by dospěla k závěru, že byly porušeny podmínky pro poskytnutí dotace, vymáhala by se tato částka přímo po příjemci dotace, a to v rámci správního nebo trestního řízení.

Více informací naleznete v naší tiskové zprávě: http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2018/mf-obdrzelo-od-evropske-komise-plnou-fin-30652 

S úctou
Alena Schillerová