Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.02.2018 18:45:19 - laco

Pomoc Evropské unie Řecku

Řecko ve faktech : r. 2010 – 1. „záchranný“ balíček, dluh činí 146,2% HDP. Rok 2012 – 2. „záchranný“ balíček, dluh stoupl na 159,6% HDP. Rok 2015 – 3. „záchranný“ balíček, aktuální dluh na konci r. 2016 je ... je 179% HDP. Do cizích rukou (německých, francouzských, italských , čínských) za hubičku přechází vlastnictví do té doby řeckých přístavů, železnic, rozvodných soustav energií, letišť. Záchrannými balíčky, na nichž se podílí země eurozóny, se především sanují dluhy Řecka u německých a francouzských bank. Německé a francouzské banky žijí v poklidu, Řecko, jak z faktů vidno, jede s kopce. Jak Vy hodnotíte pomoc ze strany EU Řecku?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.02.2018 19:15:25 - Ing. Antonín Seďa
 Uváděná fakta jsou pravdivá. Obecně je třeba říci, že je strašně lehkomyslné si půjčovat, protože pokud pak není schopnost splácet, končí to většinou špatně. A to je mimo jiné případ Řecka. Jak víte, to i jiné země zkreslily své ekonomické poměry, aby mohly vstoupit do eurozóny. Tak drahně let zkreslovaly svoji bilanci, aby nebylo možno proti nim zahájit úsporná opatření. A pak ta bublina splaskla a přišly zlé doby. Politická nestabilita, vysoké půjčky nejen z Evrospké banky, ale i z jiných států. Přitom nálsedovaly politické a ekonomické tlaky na reformy, zejména snížení platů ve státní sféře, snížení důchodů, privatozace apod. Můj oosbní názor je ten, že Řecko mělo vystoupit z měnové unie a řešit své problémy , nikoliv na úkor svých občanů, ale zahraničních bank a společností. Možným vodítkem je postup, který zvolila americká centrální banka a vláda při řešení finanční krize bank. Dluhy sanovala, banky a společnosti stabilizovala a teprve pak je privatizovala neboli si je mohli bývalí vlastníci odkoupit zpět.