Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.02.2018 15:48:03 - Metalica

vyhnání Němců

Dobrý den. Nejsem pamětník a přiznám se, že jsem se tím dosud moc nezabýval a říkal jsem si, Němci si před válkou zabrali naše území, takže jejich vysídlení bylo po válce správné. Koukal jsem ale na seriál Vzteklina a poslední včerejší díl mě přivedl k zamyšlní, že vyhnání Němců muselo být asi opravdu hodně drastické. I když v seriálech jde většinou o nadsázku a ne o historický výklad. Proto by mě zajímalo, zda byste mě odkázal na nějakou literaturu, kde se o tom mohu dočíst více? A ideálně i nějakou knihu, jak probíhalo osídlování Čech Němci. Rád bych si udělal objektivní obrázek. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.02.2018 17:40:43 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pisateli,děkuji za Váš zájem o záležitosti naší novodobé historie. Jádrem celého problému je, že se kladlo rovnítko mezi etnickou a politickou příslušnost lidí, bez ohledu na jejich chování v době okupace. To je základní rozdíl a rozpor mezi vyrovnáváním se s otázkou kolaborantů a německých menšin po válce v západní Evropě a v zemích pod sovětskou nadvládou. Na Západě byli stíháni zločinci, nacisté a kolaboranti, tedy lidé, kteří se něčeho dopustili. Nikoli však pro svůj etnický původ. Zatímco v zemích pod sovětskou kontrolou byli postihováni lidé na základě svého původu, bez ohledu na svou minulost. Stávalo se tedy, že např. aktivní němečtí sociální demokraté z Čech či Moravy, kteří byli za války pronásledováni pro své protinacistické politické přesvědčení (např. Wenzel Jaksch, Ludwig Czech, Volkmar Gabert aj.), byli po válce násilně vystěhováni pro svůj německý původ. Toto postihlo i řadu německy hovořících Židů, kteří vůbec přežili nacistické koncentráky a po válce byli odsunuti do Německa, jako Němci.A to je i případ z naší rodiny. Proto se v této oblasti angažuji a snažím se tyto věci vysvětlovat a pracovat pro skutečné smíření a přátelství mezi lidmi.Odborné literatury na toto téma existuje celá řada. Doporučuji např. obrátit se na Vědeckou knihovnu v Č. Budějovicich či na knihovnu v Liberci nebo na Pražský literární dům. Totéž platí i o tématu mnohasetletého soužití mezi Čechy, Němci a Židy v našich zemích.