Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.03.2018 19:26:58 - laco

Zákon stanovující kompetence vlády v demisi

V poslanecké sněmovně dnešního dne probíhalo jednání o kompetencích vlády ČR v demisi. S ohledem na skutečnost, že se stále holedbáme právním státem, dovolím si Vám, coby bývalému poslanci a zákonodárci položit dvě otázky:
1. Který právní předpis (zákon) omezuje kompetence vlády v demisi? (Dle vyjádření předsedy ODS může vláda v demisi pouze topit a zhasínat světla - v souladu se kterým zákonem?)
2. Pokud žádný takový právní předpis neexistuje, proč jste jej jako zákonodárci nepřipravili a neschválili?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.03.2018 12:07:03 - Ing. Antonín Seďa
 Jediný zákon, který stanovuje činnost vlády či jednotlivých ministerstev je kompetenční zákon, pokud předpokládáme soulad jednání vlády s platnou ústavou a dalšími zákony. Můj oosbní názor je ten, že žádným zákonem neurčíte, co mohou či nemohou činit ministři či premiér. A já oosbně bych takový zákon ani nepředkládal, ani nepodpořil. A to zejména z toho důvodu, že těch zákonů máme mnoho a jsou stejně špatně vymahatelné. A také vláda v demisi má být účinně kontrolována opozicí tak, aby občané viděli, co koná či naopak co nekoná. A právě voliči poté rozhodnou, zda vládním stranám dají či nedají důvěru. A tak jako jinde si jmenovaný ministr vybírá své úzké spolupracovníky, s tím problém nemám. Ovšem je nutno dodržovat platné zákony, včetně zákona o státní službě. Ten sice není ideální, ale existuje a musí se dodržovat v platném znění dokud nebude změněn. Takže nemohu souhlasit s tvrzením předsedy ODS, vždyť jejich premiéři a ministři činili totéž, co dnes vyčítají A.Babišovi.