PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.03.2018 12:29:33 - Ondřej Přibyl

Perestrojka

Dobrý den soudruhu Skálo, rád bych se Vás jako student gymnázia zeptal, jak se díváte na Perestrojku. Byla opravdu nezbytná, jak se učíme ve škole? Nebyl naopak tehdejší systém tak dokonalý, že nepotřeboval reformy? A co by se stalo, kdyby se generálním tajemníkem nestal Gorbačov, ale třeba Viktor Grišin nebo Grigorij Romanov? Ještě bych se dotkl jednoho tématu, byl na tom tehdy SSSR opravdu tak špatně, že hrozila ztráta velmocenského postavení? Předem děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.03.2018 11:57:42 - PhDr. Josef Skála, CSc.
To, že řadu věcí bylo třeba posunout dál, je mimo pochybnost. Ale skutečně je modernizovat - včetně forem ochrany společenského vlastnictví a politické moci tak, aby se nestala snadnou kořistí těch, "kdo zaplatí víc". To, co s těmi požadavky spáchal Gorbačov a jeho kamarila, nazval "katastrojkou" i Alexandr Zinověv, roky předtím prominentní disident. Grišin měl už roky a byl po pár infarktech už koncem 70. let, kdy jsem s ním přišel do styku docela blízko v rámci Dnů Moskvy v Praze. Romanov byl mladší, plný energie a na rozdíl od Gorbačova, provinčního hcchštaplera bez jakýchkoli přesvědčivých výsledků, měl za sebou kariéru špičkového konstruktéra, manažera velkého podniku a stranického šéfa v průmyslovém Leningradě. Nechali ho znectít proradnou pomluvou (že prý si na svatbu své dcery nechal přinést jakési historické carské nádobí a v opici je tam pak rozbíjel). Když žádal, aby se to kategoricky veřejně odmítlo, řekli mu, že "by se to tím jen dál rozmazávalo". "Katastrojka"  byla idiotskou politickou sebevraždou. Hezky to tehdy napsala v Izvěstijích jedna italská novinářka - "přestaňte šílet, vy potřebujete ´dostavbu´, a ne chaotickou ´přestavbu´". ČLR byla tehdy na mnohem nižším vývojovém stupni. Dnes je to klíčová světová velmoc. Verze, že SSSR byl před Gorbačovem na hraně bankrotu, je účelově prolhaný žvást.