PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.03.2018 17:25:16 - Ondřej Přibyl

Perstrojka 2

Dobrý den, ještě mě napadají doplňující otázky. První se sice pohybuje na hraně spekulací, ale zajímalo by mě, kdyby se tedy stal generálním tajemníkem Grigorij Romanov, tak by SSSR vydržel do dnešních dní včetně zemí Varšavské smlouvy? A druhá - takže to byla chyba všech členů politbyra, že zvolili Gorbačova, protože jsem četl, že byl jednomyslně zvolen. Třetí - někde jsem se četl, že SSSR byl v 80. letech závislý na dodávkách obilí z USA a Kanady, je to pravda? Čtvrtá - je pravda, že SSSR dával 70% rozpočtu na zbrojení a tím zanedbával civilní sektor? Pátá - byl také Nikolaj Tichonov schopným kandidátem na generálního tajemníka? A poslední - ČLR se sice stala světovou velmocí, ale jen za cenu přechodu ke kapitalismu, nebo i zde jsem mylně informován? Předem děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.04.2018 18:34:58 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Nikolaj Tichonov byl už starý pán. V ČLR je cosi na způsob sovětského NEPu ve velkém, jakkoli samozřejmě kulhá i toto přirovnání. SSSR musel, měl-li udržet strategickou rovnováhu, na zbrojení vydávat větší díl HDP než USA. 70 procent to však samozřejmě nebylo ani zdaleka. Obilí začal dovážet od doby pozdního Chruščova, "katastrojka" ovšem závislost na importu ještě razantně umocnila. Volba Gorbačova generálním tajemníkem byla fatálním selháním. On si však zvrácenosti, které měl za lubem, dřív než se procpal až na špici, na čelo samozřejmě nepsal. I jeho první projevy po zvolení byly prrrrrrrrrincipiální až na půdu. Pokud by Sovětský svaz nespáchal ostudnou sebevraždu, proč by měl zanikat obranný pakt socialistických zemí - dokud by nedošlo i k zrušení NATO a vytvoření systému účinné mezinárodní bezpečnosti bez vojensko-politických paktů?