PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.04.2018 17:58:29 - Ondřej Přibyl

Perestrojka 3

Dobrý den, vidím, že v tomto tématu opravdu vyznáte, proto bych si dovolil ještě pár dotazů. První - tak proč Gorbačova zavčas neodvolali, když viděli, co tam provádí? Druhý - to že je někdo starý pán ještě neznamená, že na funkci nestačí. A Nikolaj Tichonov zemřel až 1997. Tichonov byl podle mě nejlepší kandidát na generálního tajemníka. Třetí - jak se díváte na vládu Jurije Andropova a Konstantina Černěnka? Čtvrtý - jak se díváte na srpnový puč a jeho vůdce Genadije Janajeva?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.04.2018 10:46:45 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Samé legitimní otázky - a k tomu i zajímavé. Gorbačov byl velký demagog. Ty, kdo mu měli zabránit, aby své dílo zkázy dovedl až do důsledků, to však neomlouvá, máte pravdu. Janajev byl z jiného těsta. Srpnový "puč" byl krokem, který si objednal Gorbačov - a pak jeho vedení podrazil. To, že se Tichonov dožil důstojného věku, však o jeho potencích být šéfem strany a státu vypovídá pramálo. Skutečný politický lídr to nebyl. Černěnko se stal šéfem už s velice chatrným zdravím. Byl to politický administrátor, a ne předák s charismatem. Andropov byl nepoměrně vzdělanější, zkušenější i energičtější. V Kremlu však vydržel jen pár měsíců. "Sgorel na rabote," řečeno slovy Nikolaje Ryžkova, když zemřel po několika měsících na nemocničním lůžku, odkud se snažil stihnout aspoň to, nač mu síly ještě zbývaly.