Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.05.2018 9:08:21 - laco

Zkoumali Novičok i naši odborníci?

V německých novinách Sϋddeutsche Zeitung 14.5.2018 zveřejnili informaci, že již v roce 1990 služba vnější rozvědky Německé federativní republiky předala svým partnerským zpravodajským službám , především v USA a Anglii, informaci o nervově-paralytickém jedu Novičok. Na základě poskytnutých informací byla vytvořena pracovní skupina pěti zpravodajských služeb zemí NATO, která měla za účel zabezpečit zkoumání látek typu Novičok s cílem nalezení: 1. Prostředků ochrany, 2. Prostředků detekce, 3. Antidot. Dále bylo v článku sděleno, že samostatně byly látky typu Novičok zkoumány v laboratořích Švédska. Máte za to, že se na projektu zkoumání látek typu Novičok podíleli i vojenští odborníci České republiky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.05.2018 9:44:50 - Ing. Antonín Seďa
 Osobně se domnívám, že ano. Především proto, že naše odborné kapacity, kvalita boje proti ZHN, včetně chemických zbraní atd. tmu nasvědčuje. Na straně druhé Novičok není jeden druh látky, ale má řadu podob. Pokud zpravodajské služby zjistily, a o tom já nepochybuji, že naši protivníci látku vyrábějí či vyvíjejí, pak je logickým krokem vytvořit podmínky pro to, aby bylo možno se proti takové látce bránit. Vždyť povinností každého státu je vytvářet proti obranu proti možným hrozbám a chemické zbraně jsou takovou hrozbou. To ovšem neznamená výrobu, která je určena k jejímu použití. Pro někoho je toto odlišení méně důležité, ale dnes víme, co záměna slovíček může způsobit. Osobně mě mrzí, že si naše armáda nechala vzít Centrum of excellence (NATO) , právě pro naše chemiky a schopnosti boje proti ZHN.